
Presna cvetačna »rižota« z grahom
Presna cvetačna »rižota« z grahom

Sestavine
- 1 srednje velika glava cvetače
- 1 skodelica* svežega graha
- 4 šalotke, narezane na tanke rezine
- ½ skodelice svežega limonovega soka
- lupina 1 limone
- 2 žlički kumine
- 2 žlički javorjevega sirupa
- 1 žlička naribanega svežega ingverja
- ščepec himalajske soli
- poper
- ½ skodelice pinjol
- 1 žlica zdrobljenega suhega čilija (po želji)
- pest suhih brusnic za posip

Kako pravilno uporabimo vaniljev strok
Pravijo, da je vaniljev strok za peko, to kar je česen za kuho. Hrani doda esenco, ki v nas sproži zadovoljen "mmm". Pripravili smo kratek vodič, kako se pravilno uporabi vaniljev strok.

Viralna zdrava sladica, ki je obnorela svet
V svetu, kjer se kulinarični trendi širijo s hitrostjo svetlobe, je ribana lubenica (ang. watermelon shaved ice) še ena izemd poletnih domislic, ki je čez noč postala spletna senzacija.

Priljubljen italijanski liker je hit poletnih večerov
Limončelo ni le alkoholni napitek, temveč tudi simbol sredozemske lahkotnosti, gostoljubnosti in uživanja življenja.
Sestavine
- 1 srednje velika glava cvetače
- 1 skodelica* svežega graha
- 4 šalotke, narezane na tanke rezine
- ½ skodelice svežega limonovega soka
- lupina 1 limone
- 2 žlički kumine
- 2 žlički javorjevega sirupa
- 1 žlička naribanega svežega ingverja
- ščepec himalajske soli
- poper
- ½ skodelice pinjol
- 1 žlica zdrobljenega suhega čilija (po želji)
- pest suhih brusnic za posip
Postopek
Cvetačo operemo in jo narežemo na cvetke ter v električnem mešalniku sesekljamo do velikosti riža. Sesekljano cvetačo v skledi zmešamo z grahom in tanko narezano šalotko.
Za preliv zmešamo limonov sok in lupino, kumino, javorjev sirup in nariban ingver. Prelijemo po zelenjavi in zmešamo. Solimo in popramo po okusu in po vrhu posujemo s pinjolami, zdrobljenim čilijem in suhimi brusnicami.
Opomba
1 skodelica je 2,5 dl.