
Sestavine
- 1 jajce
- 1 žlica kisa
- ščepec soli
- 30 g mladega kozjega sira
- poper
- 3 čemaževe čebulice
- 20 g riževe moke
- olje za cvrenje
- sveža zelišča
čemažev pesto
- sol
- (za 1 osebo bomo potrebovali 20 g pesta)
- 100 g čemaževih listov
- 40 g lešnikov
- 2 dl sončničnega olja
- 1 dl oljčnega olja
čemažev sok
- (za 1 osebo bomo potrebovali 0,2 dl soka)
- 500 g čemaža
- 2 dl hladne vode
- žlička oljčnega olja
Preberite tudi

So najboljši vir antioksidantov za zaščito celic
Artičoke so cenjena sredozemska zelenjava, ki izvira iz severne Afrike in južne Evrope. Priljubljene so zaradi svojega nežnega srčka in rahlo grenkega okusa.

Tri sladke različice pohanih šnit, ki vas bodo ponesle v otroštvo
Nostalgično: Retro pohane šnite malo drugače: s toplimi borovnicami, s pomarančno skuto in z jagodami in rikoto. Trije recepti, ki bodo navdušili male in velike sladkosnede.

Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
Olje, v katero so vložene olive, je uporabno tudi pri pripravi hrane. Zlasti kadar gre za kakovostno ekstra deviško olje, bi ga bilo res škoda zavreči.
Sestavine
- 1 jajce
- 1 žlica kisa
- ščepec soli
- 30 g mladega kozjega sira
- poper
- 3 čemaževe čebulice
- 20 g riževe moke
- olje za cvrenje
- sveža zelišča
čemažev pesto
- sol
- (za 1 osebo bomo potrebovali 20 g pesta)
- 100 g čemaževih listov
- 40 g lešnikov
- 2 dl sončničnega olja
- 1 dl oljčnega olja
čemažev sok
- (za 1 osebo bomo potrebovali 0,2 dl soka)
- 500 g čemaža
- 2 dl hladne vode
- žlička oljčnega olja
Postopek
Najprej pripravimo čemažev pesto. Lešnike v kuhinjskem strojčku drobno zmeljemo. Čemaževe liste operemo in natrgamo. Dodamo jih k lešnikom v posodo kuhinjskega strojčka, solimo ter prilijemo sončnično in oljčno olje. Vse sestavine drobno zmeljemo.
Čemažev sok pripravimo tako, da čemaževe liste prelijemo z vrelo vodo (blanširamo), odcedimo in ohladimo. Damo jih v skledo, dodamo 2 dl hladne vode, fino sesekljamo in precedimo. Sok po okusu solimo in začinimo z oljčnim oljem.
Čemaževe čebulice operemo, če so velike, jih lahko tudi narežemo. Osušimo jih, nato jih povaljamo v riževi moki in ocvremo v olju.
Večjo količino vode zavremo, dodamo kis in sol ter odstavimo z ognja. Jajce ubijemo v vodo in ga poširamo 15 sekund.
20 g čemaževega pesta premešamo s kozjim sirom in ga po potrebi izboljšamo s soljo in poprom. Položimo ga na dno krožnika, nanj položimo poširano jajce, obdamo s svežimi zelišči in ocvrtimi čemaževimi čebulicami. Jed prelijemo z 0,2 dl čemaževega soka in ponudimo.