Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 jajce
- 1 žlica kisa
- ščepec soli
- 30 g mladega kozjega sira
- poper
- 3 čemaževe čebulice
- 20 g riževe moke
- olje za cvrenje
- sveža zelišča
čemažev pesto
- sol
- (za 1 osebo bomo potrebovali 20 g pesta)
- 100 g čemaževih listov
- 40 g lešnikov
- 2 dl sončničnega olja
- 1 dl oljčnega olja
čemažev sok
- (za 1 osebo bomo potrebovali 0,2 dl soka)
- 500 g čemaža
- 2 dl hladne vode
- žlička oljčnega olja
Malo več masla je vedno dobra ideja
Gostje so že skoraj prispeli, med prazničnimi prigrizki pa nekaj manjka – ko ste v dvomih, dodajte maslo.
Ta praznični koktejl je tako lep, da ga boste želeli najprej fotografirati
Če ste zadnje tedne vsaj malo na družbenih omrežjih, ste ga skoraj zagotovo že opazili – snow globe koktajl, pijačo, ki v kozarcu izgleda kot prava snežna krogla.
Manj je več: lahkotne sladice za zaključek prazničnega obeda
Po obilnem kosilu ali večerji se sladic lotimo zadržano, saj smo preveč siti, da bi v njih lahko resnično uživali. A ne pri tokratnem izboru receptov …
Sestavine
- 1 jajce
- 1 žlica kisa
- ščepec soli
- 30 g mladega kozjega sira
- poper
- 3 čemaževe čebulice
- 20 g riževe moke
- olje za cvrenje
- sveža zelišča
čemažev pesto
- sol
- (za 1 osebo bomo potrebovali 20 g pesta)
- 100 g čemaževih listov
- 40 g lešnikov
- 2 dl sončničnega olja
- 1 dl oljčnega olja
čemažev sok
- (za 1 osebo bomo potrebovali 0,2 dl soka)
- 500 g čemaža
- 2 dl hladne vode
- žlička oljčnega olja
Postopek
Najprej pripravimo čemažev pesto. Lešnike v kuhinjskem strojčku drobno zmeljemo. Čemaževe liste operemo in natrgamo. Dodamo jih k lešnikom v posodo kuhinjskega strojčka, solimo ter prilijemo sončnično in oljčno olje. Vse sestavine drobno zmeljemo.
Čemažev sok pripravimo tako, da čemaževe liste prelijemo z vrelo vodo (blanširamo), odcedimo in ohladimo. Damo jih v skledo, dodamo 2 dl hladne vode, fino sesekljamo in precedimo. Sok po okusu solimo in začinimo z oljčnim oljem.
Čemaževe čebulice operemo, če so velike, jih lahko tudi narežemo. Osušimo jih, nato jih povaljamo v riževi moki in ocvremo v olju.
Večjo količino vode zavremo, dodamo kis in sol ter odstavimo z ognja. Jajce ubijemo v vodo in ga poširamo 15 sekund.
20 g čemaževega pesta premešamo s kozjim sirom in ga po potrebi izboljšamo s soljo in poprom. Položimo ga na dno krožnika, nanj položimo poširano jajce, obdamo s svežimi zelišči in ocvrtimi čemaževimi čebulicami. Jed prelijemo z 0,2 dl čemaževega soka in ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Rostbif z zeliščno-gorčično skorjico
Ta rostbif je tako slasten, da bo mimogrede izginil s krožnikov, preverjeno odličen pa je tudi hladen!
Malinova zmrzlina
Krepka grahova juha
Okusna grahova juha, ki jo lahko pripravite tudi iz zamrznjenega graha
Piščanec s hrenovo omako
Velikonočnemu zajtrku naj sledi velikonočno kosilo - s hrenovo omako, seveda.