
Sestavine
- 1 jajce
- 1 žlica kisa
- ščepec soli
- 30 g mladega kozjega sira
- poper
- 3 čemaževe čebulice
- 20 g riževe moke
- olje za cvrenje
- sveža zelišča
čemažev pesto
- sol
- (za 1 osebo bomo potrebovali 20 g pesta)
- 100 g čemaževih listov
- 40 g lešnikov
- 2 dl sončničnega olja
- 1 dl oljčnega olja
čemažev sok
- (za 1 osebo bomo potrebovali 0,2 dl soka)
- 500 g čemaža
- 2 dl hladne vode
- žlička oljčnega olja

5 trikov za božanski pečen krompir
Pečen krompir je zagotovo ena najbolj priljubljenih domačih jedi, sploh če je pravilno pečen in dobro začinjen.

Tako se ribe ne bodo prijele na rešetko
Odkrijte preproste trike za popolno ribo na žaru – brez lepljenja, brez razpadanja, z lepo zapečeno kožo in sočnim mesom.

Marmelada ali džem – poznate razliko?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 1 jajce
- 1 žlica kisa
- ščepec soli
- 30 g mladega kozjega sira
- poper
- 3 čemaževe čebulice
- 20 g riževe moke
- olje za cvrenje
- sveža zelišča
čemažev pesto
- sol
- (za 1 osebo bomo potrebovali 20 g pesta)
- 100 g čemaževih listov
- 40 g lešnikov
- 2 dl sončničnega olja
- 1 dl oljčnega olja
čemažev sok
- (za 1 osebo bomo potrebovali 0,2 dl soka)
- 500 g čemaža
- 2 dl hladne vode
- žlička oljčnega olja
Postopek
Najprej pripravimo čemažev pesto. Lešnike v kuhinjskem strojčku drobno zmeljemo. Čemaževe liste operemo in natrgamo. Dodamo jih k lešnikom v posodo kuhinjskega strojčka, solimo ter prilijemo sončnično in oljčno olje. Vse sestavine drobno zmeljemo.
Čemažev sok pripravimo tako, da čemaževe liste prelijemo z vrelo vodo (blanširamo), odcedimo in ohladimo. Damo jih v skledo, dodamo 2 dl hladne vode, fino sesekljamo in precedimo. Sok po okusu solimo in začinimo z oljčnim oljem.
Čemaževe čebulice operemo, če so velike, jih lahko tudi narežemo. Osušimo jih, nato jih povaljamo v riževi moki in ocvremo v olju.
Večjo količino vode zavremo, dodamo kis in sol ter odstavimo z ognja. Jajce ubijemo v vodo in ga poširamo 15 sekund.
20 g čemaževega pesta premešamo s kozjim sirom in ga po potrebi izboljšamo s soljo in poprom. Položimo ga na dno krožnika, nanj položimo poširano jajce, obdamo s svežimi zelišči in ocvrtimi čemaževimi čebulicami. Jed prelijemo z 0,2 dl čemaževega soka in ponudimo.