
Pomarančna pita s čokolado
Pomaranča in čokolada pomenita samo eno; praznični duh
Pomarančna pita s čokolado
Pomaranča in čokolada pomenita samo eno; praznični duh

Sestavine
krhko testo
- 180 g masla
- 100 g sladkorja
- 250 g gladke moke
- 30 g mletih mandljev
- 1 stepeno jajce
- moka za delovno površino
nadev
- 5 jajc
- sok in naribana lupinica 4 neškropljenih pomaranč
- sok 1 limone
- 1,4 dl sladke smetane
karamelizirana pomarančna obloga
- 200 g sladkorja
- 2 pomaranči
- 150 g nasekljane temne čokolade za premaz testene podlage
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
krhko testo
- 180 g masla
- 100 g sladkorja
- 250 g gladke moke
- 30 g mletih mandljev
- 1 stepeno jajce
- moka za delovno površino
nadev
- 5 jajc
- sok in naribana lupinica 4 neškropljenih pomaranč
- sok 1 limone
- 1,4 dl sladke smetane
karamelizirana pomarančna obloga
- 200 g sladkorja
- 2 pomaranči
- 150 g nasekljane temne čokolade za premaz testene podlage
Postopek
Najprej pripravimo testo. Maslo, sladkor, moko in mandlje damo v posodo kuhinjskega strojčka in zmešamo tako, da nastanejo drobtine. Počasi dodajamo stepeno jajce in mešamo, da se sestavine sprimejo (mogoče ne bomo potrebovali celega jajca). Testo oblikujemo v kepo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C. Na rahlo pomokani delovni površini testo razvaljamo in z njim obložimo model premera 24 cm, tako da testo visi čez rob. Obložimo ga s papirjem za peko, napolnimo s suhim fižolom in slepo pečemo 20 minut, da se rob zlato obarva. Odstranimo papir in fižol in testo pečemo še 10 minut, da se obarva tudi dno. Testo ohladimo, temperaturo v pečici pa zmanjšamo na 150 °C.

Medtem pripravimo nadev. Penasto stepemo jajca s sladkorjem, nato vtepemo še limonov in pomarančni sok, pomarančno lupino in smetano. Maso prihranimo, medtem pa nad soparo stopimo čokolado. Ko je testena podlaga za pito ohlajena, obrežemo odvečno testo, ki visi čez rob, podlago pa s čopičem premažemo s stopljeno čokolado. Če se vsa čokolada ne oprime testa, ga malo ohladimo, še enkrat premažemo s čokolado in še enkrat ohladimo.

Testeno podlago napolnimo z nadevom, previdno postavimo v pečico in pečemo 45 do 50 minut, da se nadev strdi. Pito v modlu ohladimo.
Pripravimo pomarančno oblogo. Pomaranči z nožem olupimo tako, da z lupino odstranimo notranji beli del lupine in membrano krhljev, nato nad skledo, v kateri bomo prestregli sok, iz pomaranč izrežemo krhlje. Iztisnemo tudi sok iz preostanka membran. Lupino narežemo na rezance; če je debela, odstranimo beli del. Rezance pomarančne lupine damo v kozico s hladno vodo, zavremo, odcedimo in prihranimo. Sladkor z malo vode v kozici stopimo in zavremo. Kuhamo tako dolgo, da dobimo karamel jantarjeve barve, nato, še vedno nad ognjem, vmešamo pomarančne rezance, krhlje in sok. Malo premešamo in vse preložimo v skledo ter ohladimo.

Pred postrežbo vzamemo pito iz modla, pokapljamo z malo sirupa in obložimo z delom pomarančnih krhljev in rezancev. Preostanek pomarančne obloge postrežemo v skledici, da si vsak vzame po želji.