
Polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami
Meso je tako mehko, da se kar topi v ustih …
Polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami
Meso je tako mehko, da se kar topi v ustih …

Sestavine
- 1,5 kg izkoščenega jagnječjega plečeta
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1,7 dl jabolčnika ali suhega belega vina
- 5 dl piščančje juhe
- pomarančna lupina
- 1 cimetova palčka
- 2 lovorova lista
- peteršilj za posip
nadev
- sol
- poper
- 50 g izkoščičenih datljev
- 50 g suhih marelic
- 25 g suhih brusnic
- 25 g pistacij
- šopek peteršilja
- 1 šalotka
- lupina ½ pomaranče
- drobtine iz 3 rezin dan starega kruha

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 1,5 kg izkoščenega jagnječjega plečeta
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1,7 dl jabolčnika ali suhega belega vina
- 5 dl piščančje juhe
- pomarančna lupina
- 1 cimetova palčka
- 2 lovorova lista
- peteršilj za posip
nadev
- sol
- poper
- 50 g izkoščičenih datljev
- 50 g suhih marelic
- 25 g suhih brusnic
- 25 g pistacij
- šopek peteršilja
- 1 šalotka
- lupina ½ pomaranče
- drobtine iz 3 rezin dan starega kruha
Postopek
Najprej pripravimo nadev tako, da grobo nasekljane datlje, marelice in cele suhe brusnice pol ure namakamo v vreli vodi. Nato vse skupaj odcedimo, in če je potrebno, nežno iztisnemo tekočino. Vse skupaj zmešamo z grobo nasekljanimi pistacijami, drobno nasekljanim peteršiljem in šalotko, pomarančno lupino, kruhovimi drobtinami in začinimo s soljo in poprom.
Pleče z vseh strani dobro začinimo s soljo in poprom. Obložimo ga z nadevom, zvijemo in pritrdimo s kuhinjsko vrvico. V primerno veliki nepregorni ponvi segrejemo olje in na njem pleče popečemo z vseh strani. Nato ga iz ponve odstranimo in damo na krožnik.
Pečico segrejemo na 150 °C. V isto ponev damo grobo nasekljano čebulo in jo pražimo 5 minut, nato dodamo sesekljani česen in pražimo še pol minute. Prilijemo še jabolčnik ali vino, in ko zavre, ponev odstavimo z ognja. Vse karamelizirane delce čebule in česna postrgamo s stranic ponve na dno. V ponev damo meso in zalijemo s toliko juhe, da je z njo prekrita ena tretjina plečeta. Dodamo še pomarančno lupino, cimetovo palčko in lovorova lista.
Vse skupaj prekrijemo s papirjem za peko in pečemo 2,5 do 3 ure. Vmes pleče enkrat obrnemo. Ko je meso pečeno, ga odstranimo iz ponve in pokrijemo z aluminijasto folijo. Omako razmastimo in zavremo ter kuhamo 5 do 10 minut, da se rahlo zgosti. Začinimo jo s soljo, poprom, in če je potrebno, z malo limoninega ali pomarančnega soka. Pleče narežemo na rezine, posujemo s peteršiljem in postrežemo z omako.