
Polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami
Meso je tako mehko, da se kar topi v ustih …
Polnjeno jagnječje pleče z datlji in marelicami
Meso je tako mehko, da se kar topi v ustih …

Sestavine
- 1,5 kg izkoščenega jagnječjega plečeta
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1,7 dl jabolčnika ali suhega belega vina
- 5 dl piščančje juhe
- pomarančna lupina
- 1 cimetova palčka
- 2 lovorova lista
- peteršilj za posip
nadev
- sol
- poper
- 50 g izkoščičenih datljev
- 50 g suhih marelic
- 25 g suhih brusnic
- 25 g pistacij
- šopek peteršilja
- 1 šalotka
- lupina ½ pomaranče
- drobtine iz 3 rezin dan starega kruha
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 1,5 kg izkoščenega jagnječjega plečeta
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1,7 dl jabolčnika ali suhega belega vina
- 5 dl piščančje juhe
- pomarančna lupina
- 1 cimetova palčka
- 2 lovorova lista
- peteršilj za posip
nadev
- sol
- poper
- 50 g izkoščičenih datljev
- 50 g suhih marelic
- 25 g suhih brusnic
- 25 g pistacij
- šopek peteršilja
- 1 šalotka
- lupina ½ pomaranče
- drobtine iz 3 rezin dan starega kruha
Postopek
Najprej pripravimo nadev tako, da grobo nasekljane datlje, marelice in cele suhe brusnice pol ure namakamo v vreli vodi. Nato vse skupaj odcedimo, in če je potrebno, nežno iztisnemo tekočino. Vse skupaj zmešamo z grobo nasekljanimi pistacijami, drobno nasekljanim peteršiljem in šalotko, pomarančno lupino, kruhovimi drobtinami in začinimo s soljo in poprom.
Pleče z vseh strani dobro začinimo s soljo in poprom. Obložimo ga z nadevom, zvijemo in pritrdimo s kuhinjsko vrvico. V primerno veliki nepregorni ponvi segrejemo olje in na njem pleče popečemo z vseh strani. Nato ga iz ponve odstranimo in damo na krožnik.
Pečico segrejemo na 150 °C. V isto ponev damo grobo nasekljano čebulo in jo pražimo 5 minut, nato dodamo sesekljani česen in pražimo še pol minute. Prilijemo še jabolčnik ali vino, in ko zavre, ponev odstavimo z ognja. Vse karamelizirane delce čebule in česna postrgamo s stranic ponve na dno. V ponev damo meso in zalijemo s toliko juhe, da je z njo prekrita ena tretjina plečeta. Dodamo še pomarančno lupino, cimetovo palčko in lovorova lista.
Vse skupaj prekrijemo s papirjem za peko in pečemo 2,5 do 3 ure. Vmes pleče enkrat obrnemo. Ko je meso pečeno, ga odstranimo iz ponve in pokrijemo z aluminijasto folijo. Omako razmastimo in zavremo ter kuhamo 5 do 10 minut, da se rahlo zgosti. Začinimo jo s soljo, poprom, in če je potrebno, z malo limoninega ali pomarančnega soka. Pleče narežemo na rezine, posujemo s peteršiljem in postrežemo z omako.