Pri Zotlarju v Bujah: v kraljestvu pice in brkinskih dobrot
Tokrat smo zavili proti morju in pri Divači zavili levo ter se ustavili na pici pri Zotlarju.

V lanski sezoni akcije Špizza - Naj picerija Slovenije smo poročali o izjemnem presenečenju, ko smo v naselju Buje v bližini Divače po številnih namigih odkrili izjemno postojanko za ljubitelje vrhunske pice. Pravzaprav smo bili presenečeni že z odkritjem, da Buje obstajajo tudi pri nas, ne le čez mejo v Istri.

Gručasto naselje v dolini reke Reke po zadnjih podatkih šteje le 46 prebivalcev, a premore izjemno gostišče. Pravzaprav staro furmansko postojanko in gostilno z več kot stoletno družinsko tradicijo, ki danes slovi po odličnih lokalnih specialitetah in seveda že omenjenih vrhunskih picah.

Začelo se je s pohanim piščancem
Danes gostilno Pri Zotlarju vodi Tadeja Logar, četrta generacija družine, ime pa se je obdržalo še iz časov, ko je prvotni hišni gospodar furmanom le popravljal komate in sedla za konje. Bil je torej sedlar, po nemško sattler, po domače zotlar. Prav on je opazil priložnost, da bi lahko furmanom, torej voznikom, ponudil še kaj za pod zob.

Sprva je bilo to le nekaj preprostih domačih jedi, ki se jim je kmalu pridružil odličen pohan piščanec. Postal je hišna specialiteta, po kateri gostišče Pri Zotlarju slovi še danes. Na jedilniku so ga obdržali kljub popolni prenovi tako gostilne kot ponudbe.

Pri Zotlarju ponujajo tradicionalne brkinske in kraške jedi. Posebno ponosni so na svoje testenine in štruklje, divjačinske jedi, postrvi na žaru ter svinjske in telečje krače. Vse to pripravijo in postrežejo na sodoben način, s čim bolj lokalnimi sestavinami – tudi z domačega vrta – in s sezonsko noto. Vse to se odraža tudi na picah, saj je bližina resne kuhinje, ki jo vodi Tadejin partner Mojmir Lončarič, za picerijo velika prednost.

Od klasike do prijetnih presenečenj
Pice so napolitanskega sloga, navdahnjene s kombinacijo neapeljske in lokalne slovenske kulinarike. Iz najboljšega testa, fermentiranega 48 ur, in sestavin najvišje kakovosti jih pripravljajo vrhunsko izkušeni picopeki. Na voljo je petnajst različnih, začenši s pravoverno marinaro s pelati san marzano, česnom, origanom in baziliko za 7,90 evra. Na razpolago je tudi luksuzna oziroma deluxe izvedba marinare, ki jo obložijo še s kaprami, oljkami, inčuni in češnjevim paradižnikom.

Njihova izjemna, sočna in okusna margerita s sirom grana padano, mocarelo, ekstra deviškim oljčnim oljem in baziliko velja 9,80 evra. Omeniti je treba, da so na voljo kar tri margerite, poleg opisane še različica z burato in tista z bivoljo mocarelo.

Klasika s pelati, sirom grana padano, mocarelo, kuhanim pršutom, svežimi šampinjoni in baziliko velja 12 evrov. Sledijo ji zanimive izvedbe, kot sta brkinska z rdečo čebulo, panceto in domačo klobaso ter hišna Zotlar z domačimi jurčki in kraškim pršutom. Pikantna je poleg klasične podlage nadevana z ndujo ter pikantno salamo spianata in sladko-kislim peperončinom.

Prijetno bodo presenečeni ljubitelji pice s tunino, Zotlarjeva je namreč obložena s fileji tuna, karamelizirano čebulo in češnjevimi paradižniki za 13,20 evra. Med najbogatejše sodita bresaola za 13 in mortadela za 13,50 evra. Otroška je obložena s pelati san marzano, mocarelo in hrenovko.

Vselej je na voljo sezonska pica, s sestavinami, ki so takrat na voljo. Poskusili smo njihovo spomladansko z omako iz rumenih pelatov, mocarelo, neapeljskimi ciccioli (specialno svinjsko trebušino), ocvrtimi bučnimi cvetovi, polnjenimi s provolo (dimljeno mocarelo) in rikoto, ter žafranovo kremo po vrhu. Zares uravnotežena in okusna mojstrovina!

Izbrali smo tudi marinaro deluxe, ki nas je prepričala s sočnostjo, lahkostjo in odlično kombinacijo okusov. Na njej ni sira v nobeni obliki, zato je izjemno primerna izbira tudi za tiste, ki se izogibajo mlečnim izdelkom. Če bi imeli v druščini kakšnega vegana, bi mu vsekakor priporočili Zotlarjevo klasično marinaro.

Tretja je bila bogata in sočna bresaola. Če vam to ime pove bolj malo, naj poudarimo, da gre za italijansko govejo specialiteto – lahko bi jo primerjali z govejim pršutom. Delikatesa z zelo nizko vsebnostjo maščob, a z izjemnim okusom. Pica z bresaolo ima osnovno podlago iz pelatov san marzano in mocarele, dodajo pa še sir grana padano, rukolo, češnjeve paradižnike in balzamično glazuro. Prava izbira tudi za tiste sladokusce, ki imajo radi pršut, izogibajo pa se maščobi. Poznate koga, ki rezini pršuta odstrani beli del?
Okusi, ki podpirajo lokalno skupnost
Pice so pri Zotlarju bogato, a zelo premišljeno obložene. Hkrati so dovolj lahke, da ne obremenijo želodca in sladokuscem ostane še malce prostora za izjemne sladice. Mi smo si jih privoščili, kot je razvidno iz priloženih fotografij.

Picerija in gostilna Pri Zotlarju je zelo dober primer tistega znanega rekla: »Deluj lokalno – misli globalno.« Svojim jedem z najboljšimi lokalnimi sestavinami dodajajo pridih Brkinov in tesno sodelujejo z okoliškimi pridelovalci. Na ta način s pristnimi regionalnimi okusi tako na drugih jedeh kot na pici podpirajo lokalno skupnost. Že zato se je pri njih vredno ustaviti, pa če se odpravite raziskovat čudovite Brkine ali pa se le ustavite na poti, kot so se nekdaj furmani.
Računajte le, da vam sedla ali komata ne bodo popravili …

Sponzorirana objava
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se