Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Moka, kruh in drugi izdelki iz žit so pomemben del slovenske tradicije in se pogosto znajdejo na naših omizjih, pa vendar mora biti marsikdo pri izbiri takšnih živil še posebno pozoren.
Krušna žita, kot so pšenica in njene starodavne sorte bulgur, pira in kamut, rž, ječmen in druge, vsebujejo gluten ali lepek, v vodi netopno beljakovino, ki povzroča težave ljudem z glutensko intoleranco ter alergijo na pšenico (ti sicer lahko zaužijejo gluten v sledeh). Posebno resno stanje pa je celiakija, avtoimuna dedno pogojena kronična bolezen prebavil, ki pogosto ostaja nediagnosticirana.
16. maja praznujemo mednarodni dan celiakije, zato bomo danes pripravili tri odlične brezglutenske sladice.

RECEPT
Živila, ki ne vsebujejo glutena
Kadar pripravljamo hrano za goste, ki so občutljivi na gluten, moramo pozorno brati deklaracije tudi na živilih, ki naj ne bi vsebovala glutena. Čokolada, na primer, pogosto vsebuje gluten. Tudi oves, čeprav je žito brez glutena, najpogosteje vsebuje gluten, saj prihaja iz obrata, kjer predelujejo tudi žita z glutenom.
Kadar na obisk pridejo bolniki s celiakijo, pa najverjetneje naših jedi ne bodo jedli, čeprav jih bomo pripravili brez glutena. Gluten je namreč povsod v naši kuhinji, na rezalnih deskah, nožih in pekačih.
Živila brez glutena so:
- sadje in zelenjava
- meso, ribe in morski sadeži
- mleko, mlečni izdelki, rastlinski napitki
- jajca
- oreški
- krompir
- riž
- koruza
- ajda
- lan
- proso
- amarant
- kvinoja
- soja
- sirek
- semena čija
- tapioka
- in nekatera druga.

RECEPTI:

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se