
Pehtranova potica
Pehtranova potica bo vedno našla mesto na velikonočnem omizju
Pehtranova potica
Pehtranova potica bo vedno našla mesto na velikonočnem omizju

Sestavine
testo
- 1⁄2 kocke kvasa
- 120 g mleka
- 600 g moke
- 170 g kisle smetane
- 50 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 1 1⁄2 žličke soli
nadev
- 100 g masla
- 120 g sladkorja
- 5 žlic drobtin
- 4 jajca
- velik šopek pehtrana
- maslo za model
- 1 jajce za premaz
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
testo
- 1⁄2 kocke kvasa
- 120 g mleka
- 600 g moke
- 170 g kisle smetane
- 50 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 rumenjak
- 1 1⁄2 žličke soli
nadev
- 100 g masla
- 120 g sladkorja
- 5 žlic drobtin
- 4 jajca
- velik šopek pehtrana
- maslo za model
- 1 jajce za premaz
Postopek
Mleko segrejemo, maslo za testo razpustimo. Moko presejemo v posodo mešalnika. Kvas raztopimo v polovici mlačnega mleka in ga prilijemo k moki. Dodamo vse druge sestavine razen masla in zamesimo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo maslo. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da testo postane gladko. Posodo s testom pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati, da postane puhasto in mehko.
Medtem pripravimo nadev. V ponvici razpustimo maslo in mu primešamo drobtine. Nato primešamo stepena jajca in odstavimo (nič ni narobe, če jajca zakrknejo). V ohlajen nadev vmešamo sladkor in nasekljane lističe pehtrana.
Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo, premažemo z nadevom in zvijemo v zvitek. Zavitek položimo v pomaščen model in pustimo vzhajati na toplem.
Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem in na več mestih prebodemo z iglo. Nato potico postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 45 minut.
Nasvet
Recept je prispevala Mirjam Kavčič iz podjetja Lesaffre Slovenija (blagovna znamka Fala).