
Pečeni piščanec z dušeno stebelno zeleno
Pečeni piščanec z dušeno stebelno zeleno

Sestavine
- 4 celi srčki (notranji deli) stebelne zelene
- 3 korenčki
- 1 žlica masla
- 4 lovorovi listi
- nekaj timijanovih vejic
- 6 strokov česna
- 6 dl sveže piščančje jušne osnove
- 1 ½ kg težak piščanec
- šopek peteršilja
- sol
- poper
Preberite tudi

Nasveti za nabiranje divjih rastlin
Spomladi se težko odrečemo nabiranju divjih rastlin. Dobro je, če poznamo nekaj nasvetov za varno nabiranje.

Ideje za kosilo s piščancem v glavni vlogi
Zdaj je čas za pusto meso in ribe. A piščanec je lahko dolgočasen in suh, zato imamo za vas štiri odlične ideje, ki na krožnik prinesejo tudi nekaj zelenjave.

Demi-glace: bogata temna mesna omaka
Odkrivamo skrivnost popolne demi-glace omake! Ta globoka, intenzivna temna mesna omaka je srce francoske kuhinje in temelj številnih drugih omak, zato jo je dobro vedno imeti pri roki.
Sestavine
- 4 celi srčki (notranji deli) stebelne zelene
- 3 korenčki
- 1 žlica masla
- 4 lovorovi listi
- nekaj timijanovih vejic
- 6 strokov česna
- 6 dl sveže piščančje jušne osnove
- 1 ½ kg težak piščanec
- šopek peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Zeleno po dolžini prerežemo na pol, korenje pa nasekljamo. V veliki plitvi nepregorni posodi segrejemo maslo in na njem na srednji temperaturi 4 do 5 minut pražimo zeleno in korenje. Dodamo lovorove liste, timijan in neolupljen česen, solimo, popramo in prilijemo jušno osnovo. Zavremo, nato štedilnik ugasnemo.
Piščanca položimo v posodo k zelenjavi. Dobro ga začinimo, postavimo v pečico in pečemo 1 uro in 40 minut, da se koža zlato zapeče. Nato posodo vzamemo iz pečice, piščanca položimo na leseno desko in pustimo počivati 20 minut.
Preden jed postrežemo, ponovno segrejemo zeleno in omako, jo posujemo s sesekljanim peteršiljem in preložimo v plitvo servirno skledo. Piščanca razrežemo na kose in postrežemo na deski.