
Pečeni piščanec z dušeno stebelno zeleno
Pečeni piščanec z dušeno stebelno zeleno

Sestavine
- 4 celi srčki (notranji deli) stebelne zelene
- 3 korenčki
- 1 žlica masla
- 4 lovorovi listi
- nekaj timijanovih vejic
- 6 strokov česna
- 6 dl sveže piščančje jušne osnove
- 1 ½ kg težak piščanec
- šopek peteršilja
- sol
- poper

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 4 celi srčki (notranji deli) stebelne zelene
- 3 korenčki
- 1 žlica masla
- 4 lovorovi listi
- nekaj timijanovih vejic
- 6 strokov česna
- 6 dl sveže piščančje jušne osnove
- 1 ½ kg težak piščanec
- šopek peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Zeleno po dolžini prerežemo na pol, korenje pa nasekljamo. V veliki plitvi nepregorni posodi segrejemo maslo in na njem na srednji temperaturi 4 do 5 minut pražimo zeleno in korenje. Dodamo lovorove liste, timijan in neolupljen česen, solimo, popramo in prilijemo jušno osnovo. Zavremo, nato štedilnik ugasnemo.
Piščanca položimo v posodo k zelenjavi. Dobro ga začinimo, postavimo v pečico in pečemo 1 uro in 40 minut, da se koža zlato zapeče. Nato posodo vzamemo iz pečice, piščanca položimo na leseno desko in pustimo počivati 20 minut.
Preden jed postrežemo, ponovno segrejemo zeleno in omako, jo posujemo s sesekljanim peteršiljem in preložimo v plitvo servirno skledo. Piščanca razrežemo na kose in postrežemo na deski.