
Palačinkasta torta z limonovim prelivom
Palačink ni nikoli preveč!
Palačinkasta torta z limonovim prelivom
Palačink ni nikoli preveč!

Sestavine
palačinke
- 100 g moke
- 2 veliki jajci
- 3 dl mleka
- 1 žlica stopljenega masla
- ščep soli
- maslo za peko
nadev
- lupina 1 limone
- 250 g maskarponeja
- 2,5 dl sladke smetane
- 50 g sladkorja
preliv
- 115 g sladkorja v prahu
- sok 2 limon

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
palačinke
- 100 g moke
- 2 veliki jajci
- 3 dl mleka
- 1 žlica stopljenega masla
- ščep soli
- maslo za peko
nadev
- lupina 1 limone
- 250 g maskarponeja
- 2,5 dl sladke smetane
- 50 g sladkorja
preliv
- 115 g sladkorja v prahu
- sok 2 limon
Postopek
V skledo ali večji vrč damo moko, jajci, mleko, žlico stopljenega masla in sol ter z metlico zmešamo v gladko testo.
Če imamo čas, mešanico za palačinke postavimo na stran za 30 minut, sicer pa jih spečemo takoj.
Ponev s premerom 15 do 16 cm segrejemo pri zmerni temperaturi in jo s papirnato brisačo premažemo z malo stopljenega masla. Ko je vroča, spečemo palačinke; pečemo jih minuto na vsaki strani, da postanejo zlato rjave, in pečene sproti shranjujemo v nekoliko ogreto pečico, da ostanejo tople. Dobiti moramo 12 palačink.
Pripravimo nadev. Vse sestavine zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo napol stepeno zmes, ki jo še vedno lahko mažemo. Bolj ko jo bomo stepli, teže jo bomo namazali na palačinke. Gostoto lahko sproti prilagajamo, tako da nadev še nekoliko zmešamo ali pa dodamo malo sladke smetane, če ga želimo razredčiti.
Na vsako palačinko položimo 2 do 3 žlice nadeva, ki ga enakomerno namažemo do roba. Izmenično sestavljamo palačinke in plast nadeva; vrh premažemo z nadevom. Torto postavimo v hladilnik za eno uro, lahko pa jo pustimo tam tudi čez noč.
Medtem naredimo preliv. Sladkor, limonov sok in 1 dl vode zavremo, da se sladkor stopi in nastane sirup. Pustimo, da se ohladi.
Če želimo, obod ohlajene torte obrežemo z ostrim nožem, da se plasti lepo vidijo. Prelijemo z limonovim sirupom, narežemo na kose in postrežemo.