
Palačinkasta torta z limonovim prelivom
Palačink ni nikoli preveč!
Palačinkasta torta z limonovim prelivom
Palačink ni nikoli preveč!

Sestavine
palačinke
- 100 g moke
- 2 veliki jajci
- 3 dl mleka
- 1 žlica stopljenega masla
- ščep soli
- maslo za peko
nadev
- lupina 1 limone
- 250 g maskarponeja
- 2,5 dl sladke smetane
- 50 g sladkorja
preliv
- 115 g sladkorja v prahu
- sok 2 limon
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
palačinke
- 100 g moke
- 2 veliki jajci
- 3 dl mleka
- 1 žlica stopljenega masla
- ščep soli
- maslo za peko
nadev
- lupina 1 limone
- 250 g maskarponeja
- 2,5 dl sladke smetane
- 50 g sladkorja
preliv
- 115 g sladkorja v prahu
- sok 2 limon
Postopek
V skledo ali večji vrč damo moko, jajci, mleko, žlico stopljenega masla in sol ter z metlico zmešamo v gladko testo.
Če imamo čas, mešanico za palačinke postavimo na stran za 30 minut, sicer pa jih spečemo takoj.
Ponev s premerom 15 do 16 cm segrejemo pri zmerni temperaturi in jo s papirnato brisačo premažemo z malo stopljenega masla. Ko je vroča, spečemo palačinke; pečemo jih minuto na vsaki strani, da postanejo zlato rjave, in pečene sproti shranjujemo v nekoliko ogreto pečico, da ostanejo tople. Dobiti moramo 12 palačink.
Pripravimo nadev. Vse sestavine zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo napol stepeno zmes, ki jo še vedno lahko mažemo. Bolj ko jo bomo stepli, teže jo bomo namazali na palačinke. Gostoto lahko sproti prilagajamo, tako da nadev še nekoliko zmešamo ali pa dodamo malo sladke smetane, če ga želimo razredčiti.
Na vsako palačinko položimo 2 do 3 žlice nadeva, ki ga enakomerno namažemo do roba. Izmenično sestavljamo palačinke in plast nadeva; vrh premažemo z nadevom. Torto postavimo v hladilnik za eno uro, lahko pa jo pustimo tam tudi čez noč.
Medtem naredimo preliv. Sladkor, limonov sok in 1 dl vode zavremo, da se sladkor stopi in nastane sirup. Pustimo, da se ohladi.
Če želimo, obod ohlajene torte obrežemo z ostrim nožem, da se plasti lepo vidijo. Prelijemo z limonovim sirupom, narežemo na kose in postrežemo.