
Odišavljeni mlečni riž z robidovim prelivom
Vanilja, cimet, kardamom in muškatni orešek dajo tej nostalgični sladici povsem novo razsežnost.
Odišavljeni mlečni riž z robidovim prelivom
Vanilja, cimet, kardamom in muškatni orešek dajo tej nostalgični sladici povsem novo razsežnost.

Sestavine
- 200 g rjavega riža
- 2 žlički koruznega škroba
- 500 g posnetega mleka
- 400-gramska pločevinka lahkega kondenziranega mleka
- 1 daljša ali 2 krajši cimetovi palčki
- 5 strokov kardamoma
- dober ščep naribanega muškatnega oreška
- 1 vaniljev strok
- ščep soli
preliv
- 500 g zamrznjenih robidnic
- 1 žlica agavinega sirupa

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 200 g rjavega riža
- 2 žlički koruznega škroba
- 500 g posnetega mleka
- 400-gramska pločevinka lahkega kondenziranega mleka
- 1 daljša ali 2 krajši cimetovi palčki
- 5 strokov kardamoma
- dober ščep naribanega muškatnega oreška
- 1 vaniljev strok
- ščep soli
preliv
- 500 g zamrznjenih robidnic
- 1 žlica agavinega sirupa
Postopek
V vodi skuhamo riž po navodilih na embalaži. Kardamom stremo z valjarjem. Vaniljev strok po dolžini razpremo in mu postrgamo semena. Škrob zmešamo z malo mleka, da dobimo gladko pasto. Skupaj s preostalim mlekom, kondenziranim mlekom, cimetom, kardamomom, muškatnim oreškom, vaniljo in ščepom soli ga damo v kozico. Mešamo, da dobimo gladko maso, nato zavremo. Temperaturo zmanjšamo na najnižjo in pustimo, da se mlečna zmes prepaja, dokler se riž ne skuha.
Ko je riž kuhan, ga dobro odcedimo in dodamo toplemu odišavljenemu mleku. Temperaturo povišamo, zavremo in kuhamo približno 20 do 25 minut, da nastane gosta in kremasta mešanica.
Pripravimo robidov preliv. Robidnice damo v kozico, prilijemo agavin sirup, zavremo in kuhamo nekaj minut. Preliv lahko postrežemo skupaj z mlečnim rižem že po nekaj minutah hlajenja, lahko pa ga najprej ohladimo na sobno temperaturo.