
Odišavljeni mlečni riž z robidovim prelivom
Vanilja, cimet, kardamom in muškatni orešek dajo tej nostalgični sladici povsem novo razsežnost.
Odišavljeni mlečni riž z robidovim prelivom
Vanilja, cimet, kardamom in muškatni orešek dajo tej nostalgični sladici povsem novo razsežnost.

Sestavine
- 200 g rjavega riža
- 2 žlički koruznega škroba
- 500 g posnetega mleka
- 400-gramska pločevinka lahkega kondenziranega mleka
- 1 daljša ali 2 krajši cimetovi palčki
- 5 strokov kardamoma
- dober ščep naribanega muškatnega oreška
- 1 vaniljev strok
- ščep soli
preliv
- 500 g zamrznjenih robidnic
- 1 žlica agavinega sirupa

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 200 g rjavega riža
- 2 žlički koruznega škroba
- 500 g posnetega mleka
- 400-gramska pločevinka lahkega kondenziranega mleka
- 1 daljša ali 2 krajši cimetovi palčki
- 5 strokov kardamoma
- dober ščep naribanega muškatnega oreška
- 1 vaniljev strok
- ščep soli
preliv
- 500 g zamrznjenih robidnic
- 1 žlica agavinega sirupa
Postopek
V vodi skuhamo riž po navodilih na embalaži. Kardamom stremo z valjarjem. Vaniljev strok po dolžini razpremo in mu postrgamo semena. Škrob zmešamo z malo mleka, da dobimo gladko pasto. Skupaj s preostalim mlekom, kondenziranim mlekom, cimetom, kardamomom, muškatnim oreškom, vaniljo in ščepom soli ga damo v kozico. Mešamo, da dobimo gladko maso, nato zavremo. Temperaturo zmanjšamo na najnižjo in pustimo, da se mlečna zmes prepaja, dokler se riž ne skuha.
Ko je riž kuhan, ga dobro odcedimo in dodamo toplemu odišavljenemu mleku. Temperaturo povišamo, zavremo in kuhamo približno 20 do 25 minut, da nastane gosta in kremasta mešanica.
Pripravimo robidov preliv. Robidnice damo v kozico, prilijemo agavin sirup, zavremo in kuhamo nekaj minut. Preliv lahko postrežemo skupaj z mlečnim rižem že po nekaj minutah hlajenja, lahko pa ga najprej ohladimo na sobno temperaturo.