
Marinirana palamida na žaru s fižolovo solato s paradižnikom
Marinirana palamida na žaru s fižolovo solato s paradižnikom

Sestavine
- 4 kotleti palamide
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 večja stroka česna
- 2 žlici nasekljanih rožmarinovih lističev
solata
- 2 žlici limonovega soka
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 150 g češnjevega paradižnika
- 1 majhna rdeča čebula
- 100 g rukole
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički polnozrnate gorčice
- 2 žlički medu
- sol
- poper

7 osvežilnih sladic, s katerimi se lahko sladkate ta vikend
Sladice niso le razvajanje za brbončice, ampak tudi priložnost za sprostitev in druženje ob skupni mizi, še posebej ob koncu tedna.

Podelili smo priznanja Špizza - Naj picerija Slovenije 2025
Redko se zgodi, da se na kupu zberejo predstavniki najboljših picerij v državi. V sredo, 11. junija, je bil tak dan.

Gaspačo, hladna juha za vroče dni
Vročinski val kliče po hladnih juhah. Gaspačo je idealna juha za poletne dni, ki je pripravljena je zelo hitro, polna hranilnih snovi in ne le nasiti, temveč tudi odžeja.
Sestavine
- 4 kotleti palamide
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 večja stroka česna
- 2 žlici nasekljanih rožmarinovih lističev
solata
- 2 žlici limonovega soka
- 1 pločevinka (400 g) belega fižola
- 150 g češnjevega paradižnika
- 1 majhna rdeča čebula
- 100 g rukole
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 žlički polnozrnate gorčice
- 2 žlički medu
- sol
- poper
Postopek
Strok česna olupimo in stremo. V globoko skledo damo kotlete palamide, jih pokapljamo z oljem in limonovim sokom in posujemo s česnom in rožmarinom. Kotlete obrnemo, da se obdajo z marinado. Skledo pokrijemo in postavimo v hladilnik za pol ure, lahko pa tudi dlje.
Fižol odcedimo in splaknemo pod tekočo vodo. Češnjevce narežemo na četrtine, čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. V solatni skledi zmešamo fižol, paradižnik, čebulo in rukolo. Olje, limonov sok, gorčico, med, sol in poper damo v majhen kozarec za vlaganje, ga zapremo in pustimo do uporabe.
Pripravimo žar. Rešetke dobro segrejemo. Palamido vzamemo iz marinade, jo solimo in na zmerni vročini pečemo 2 minuti na vsaki strani; ne smemo je preveč speči, ker postane suha.
Preliv v kozarcu dobro pretresemo, prelijemo po solati in jo premešamo. Palamido postrežemo s solato.