
Kaj boste skuhali danes?
Telečji zrezki s pršutom in žajbljem
Saltimbocca je še ena od slastnih italijanskih klasik
Telečji zrezki s pršutom in žajbljem
Saltimbocca je še ena od slastnih italijanskih klasik

Saltimbocca (it. »skoči v usta«) je italijanska specialiteta; telečji zrezki, obloženi z rezinami pršuta, prepraženi na maslu, začinjeni z žajbljem in belim vinom.
Sestavine
- 50 g moke
- sol in poper
- 3 telečji zrezki po pribl. 150 g
- 6 listov žajblja
- 6 rezin pršuta
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 2 dl desertnega vina marsala
- sok ½ limone
ko postrežemo
- pečen krompir
- zelena solata

Vse, kar morate vedeti o shranjevanju gob za ozimnico
Nekoliko nižje temperature in deževni dnevi so poskrbeli, da so iz zemlje pokukale gobe. Teh bo naenkrat v izobilju, zato je dobro vedeti, kako jih shraniti.

Korak za korakom do popolne domače marmelade
Domača marmelada je najboljša. Z našimi nasveti za kuhanje, steriliziranje kozarcev in shranjevanje, boste vedno dosegli popoln rezultat.

Čajota: nenavadna buča, ki paše v skoraj vsak recept
Čajota je po videzu gotovo najbolj nenavadna buča. Spominja na kaktus ali zeleno hruško z bodicami, ki je kot kameleon v kuhinji, saj se odlično prilagodi vsem receptom.
Sestavine
- 50 g moke
- sol in poper
- 3 telečji zrezki po pribl. 150 g
- 6 listov žajblja
- 6 rezin pršuta
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 2 dl desertnega vina marsala
- sok ½ limone
ko postrežemo
- pečen krompir
- zelena solata
Postopek
Moko pomešamo s soljo in poprom. Zrezke potolčemo, da so debeli približno 0,5 cm. Na vsak zrezek položimo list žajblja in ga ovijemo v dve rezini pršuta. Na vrh položimo še en žajbljev list in z dlanjo vse skupaj močno pritisnemo ob meso. Zrezke rahlo pomokamo z začinjeno moko.
V veliki ponvi segrejemo olje in maslo ter zrezke pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani. Preložimo jih na krožnik, v ponev pa vlijemo vino. Počasi kuhamo, da nastane omaka, pri tem pa postrgamo vse zapečene delce z dna ponve. V omako damo še limonov sok po okusu in pečene zrezke s pršutom in žajbljem ter jih segrejemo. Postrežemo jih s pečenim krompirjem in skledo zelene solate.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pivski kis
Bi iz najljubšega piva pripravili kis? S fermentacijo se lahko tudi pivo čarobno spremeni v prav poseben kis.
Sendvič po italijansko
Italijani ne slovijo samo po testeninah, temveč tudi po slastnih sendvičih.
Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi
Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer