
Kaj boste skuhali danes?
Telečji zrezki s pršutom in žajbljem
Saltimbocca je še ena od slastnih italijanskih klasik
Telečji zrezki s pršutom in žajbljem
Saltimbocca je še ena od slastnih italijanskih klasik

Saltimbocca (it. »skoči v usta«) je italijanska specialiteta; telečji zrezki, obloženi z rezinami pršuta, prepraženi na maslu, začinjeni z žajbljem in belim vinom.
Sestavine
- 50 g moke
- sol in poper
- 3 telečji zrezki po pribl. 150 g
- 6 listov žajblja
- 6 rezin pršuta
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 2 dl desertnega vina marsala
- sok ½ limone
ko postrežemo
- pečen krompir
- zelena solata

To tradicijo smo poznali že davno pred Američani
Oktobrsko rezljanje buč morda le ni posledica amerikanizacije in kolesja kapitalizma, kot radi zagodrnjajo nekateri. Od kod izvira tradicija?

Je ta francoska enolončnica res boljša od golaža? Prepričajte se sami
Govedina po burgundsko, boeuf bourguignon, velja za eno najbolj prepoznavnih jedi francoske kulinarike, njeno pripravo pa jemljejo sila resno. Ste pripravljeni na izziv?

To so prepričljivo dobre jedi, ki jih otroci vedno pojedo do konca
Otroci so lahko pravi kulinarični izziv. Zbrali smo nasvete in pet preverjenih glavnih jedi, ki jih bodo brez prepričevanja in pogajanj z nasmehom pospravili s krožnikov.
Sestavine
- 50 g moke
- sol in poper
- 3 telečji zrezki po pribl. 150 g
- 6 listov žajblja
- 6 rezin pršuta
- 1 žlica oljčnega olja
- košček masla
- 2 dl desertnega vina marsala
- sok ½ limone
ko postrežemo
- pečen krompir
- zelena solata
Postopek
Moko pomešamo s soljo in poprom. Zrezke potolčemo, da so debeli približno 0,5 cm. Na vsak zrezek položimo list žajblja in ga ovijemo v dve rezini pršuta. Na vrh položimo še en žajbljev list in z dlanjo vse skupaj močno pritisnemo ob meso. Zrezke rahlo pomokamo z začinjeno moko.
V veliki ponvi segrejemo olje in maslo ter zrezke pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani. Preložimo jih na krožnik, v ponev pa vlijemo vino. Počasi kuhamo, da nastane omaka, pri tem pa postrgamo vse zapečene delce z dna ponve. V omako damo še limonov sok po okusu in pečene zrezke s pršutom in žajbljem ter jih segrejemo. Postrežemo jih s pečenim krompirjem in skledo zelene solate.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Metino-čokoladne kroglice
Smuti z ledenimi kockami
Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Najbolj se prileže po dolgem sprehodu