
Sestavine
testo
- 180 g moke
- 90 g masla
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- ščepec soli
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- ščepec nastrgane pomarančne lupinice
skutna krema
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 125 g skute
- 6 žlic mleka
- 6 žlic sladke smetane
- 70 g sladkorja v prahu
- 1 žlička limonovega soka
- ščepec vaniljevega sladkorja
- 14 marelic
- 2 žlici mareličnega likerja
preliv
- 4 rumenjaki
- 50 g sladkorja
- po 1,5 dl mleka ter kisle in sladke smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
testo
- 180 g moke
- 90 g masla
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- ščepec soli
- 1 žlička vaniljevega sladkorja
- ščepec nastrgane pomarančne lupinice
skutna krema
- ščepec nastrgane limonove lupinice
- 125 g skute
- 6 žlic mleka
- 6 žlic sladke smetane
- 70 g sladkorja v prahu
- 1 žlička limonovega soka
- ščepec vaniljevega sladkorja
- 14 marelic
- 2 žlici mareličnega likerja
preliv
- 4 rumenjaki
- 50 g sladkorja
- po 1,5 dl mleka ter kisle in sladke smetane
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
Postopek
Vse sestavine za krhko testo damo na delovno površino in z obema rokama hitro zgnetemo v voljno testo. Testo oblikujemo v kepo, jo pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo za 2 uri v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 °C.
Testo tanko razvaljamo in z njim obložimo dno in obod (do polovične višine) tortnega modla s premerom 22 cm. Testo dobro pritisnemo ob obod modla, testeno dno pa večkrat prebodemo z vilicami. Testo obložimo s papirjem za peko in suhim fižolom ter postavimo v pečico za 8 do 10 minut, nato odstranimo fižol in papir ter ohladimo. Temperaturo pečice znižamo na 170 °C.
Skutno kremo pripravimo tako, da damo vse sestavine razen mleka v skledo in dobro stepemo z električnim mešalnikom. Nato počasi prilivamo toliko mleka, da dobimo primerno gosto kremo, ki jo prihranimo na hladnem.
Marelice operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in marelične polovice pokapamo z likerjem. Skutno kremo nadevamo v pečeno testo in obložimo z marelicami, potem pa pečemo približno 15 minut pri 170 °C.
Sestavine za preliv gladko zmešamo z metlico. Marelice prelijemo s pripravljenim prelivom in pito pečemo še približno 30 minut. Nekoliko ohlajeno pito z ostrim nožem ločimo od oboda modla, jo preložimo na servirni krožnik in narežemo na kose.