
Malinovi profiteroli z belo čokolado in pistacijami
Ali je lahko še kaj boljšega kot kombinacija malin, bele čokolade in pistacij?
Malinovi profiteroli z belo čokolado in pistacijami
Ali je lahko še kaj boljšega kot kombinacija malin, bele čokolade in pistacij?

Sestavine
testo
- 100 g moke
- 50 g masla
- 4 žlice mleka
- 4 žlice vode
- 1 žlička sladkorja
- ščepec soli
- 3 velika jajca
nadev in obloga
- 200 g svežih ali zamrznjenih malin
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 2 dl sladke smetane
- 150 g bele čokolade
- 50 g neslanih pistacij in sladkor v prahu za posip
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
testo
- 100 g moke
- 50 g masla
- 4 žlice mleka
- 4 žlice vode
- 1 žlička sladkorja
- ščepec soli
- 3 velika jajca
nadev in obloga
- 200 g svežih ali zamrznjenih malin
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 2 žlici limonovega soka
- 2 dl sladke smetane
- 150 g bele čokolade
- 50 g neslanih pistacij in sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Najprej pripravimo kuhano testo. Na velik kos papirja za peko presejemo moko, kar prepreči nastanek grudic v testu. V srednje veliko kozico damo na manjše kocke narezano maslo, mleko, vodo, sladkor in sol ter vse skupaj nežno segrevamo, da se maslo popolnoma raztopi. Nato ogenj zvišamo in vse skupaj zavremo. Ko mešanica brbota, jo hitro odstavimo z ognja in vanjo vsujemo vso moko.

S kuhalnico hitro mešamo, da dobimo gladko testo, ki se loči od stene posode. Med mešanjem testo segrevamo na nizkem ognju še kakšno minuto, nato odstavimo z ognja in pustimo, da se 3 minute ohlaja.

V še mlačno maso drugo za drugim vmešamo rahlo stepena jajca, da dobimo gladko in svetleče testo.

Velik nizek pekač obložimo s papirjem za peko in nanj z dresirno vrečko z gladkim nastavkom nabrizgamo 24 kroglic (ali pa naložimo kepice z žlico). Med kroglicami naj bo dovolj prostora. Pečemo jih 20 do 25 minut, da se profiteroli napihnejo in zlato obarvajo.

Vzamemo jih iz pečice in v vsako kroglico na hitro naredimo luknjico na dnu, da izpustimo paro, nato jih vrnemo v pečico in pečemo še 5 minut. Pečene popolnoma ohladimo, najbolje na kuhinjski rešetki.

Če za nadev uporabimo zamrznjene maline, jih moramo najprej odtaliti. Damo jih v sekljalnik skupaj s sladkorjem in limonovim sokom ter jih gladko zmeljemo. Mešanico precedimo še skozi cedilo, da dobimo gladko omako.
Smetano čvrsto stepemo, nato vanjo vmešamo 4 žlice malinove omake. Nadev napolnimo v dresirno vrečko z nastavkom, ki je malo manjši od luknjic v profiterolih; lahko pa smetano napolnimo tudi v vrečko za zamrzovanje, ki ji nato odrežemo vogalček. Z nadevom do vrha napolnimo popolnoma ohlajene profiterole.

Čokolado nalomimo v manjšo skledo in jo raztopimo nad soparo. Pustimo, da se malo ohladi in rahlo zgosti. Vsak malinov profiterol previdno prelijemo s čokolado in posujemo z drobno nasekljanimi pistacijami in sladkorjem v prahu. Postrežemo s preostalo malinovo omako.
Nasvet
Za pripravo kuhanega testa je bolje uporabiti srednje veliko kozico, maslo pa narezati na manjše kocke, saj se tako hitreje raztopi, mleko in voda pa manj izparevata. Kuhano testo mora biti rahlo ohlajeno, preden dodamo jajca, saj sicer lahko zakrknejo.
Medtem ko se profiteroli pečejo, ne odpiramo pečice, saj se lahko sesedejo.
Pečene, vendar ne napolnjene profiterole lahko tudi shranimo; v posodi za piškote počakajo do 4 dni, v zamrzovalniku pa en mesec.