
Sestavine
- 175 g moke
- 50 g riževe moke
- 85 g rjavega sladkorja
- 140 g hladnega masla
- 1 žlica mleka
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke mletih nageljnovih žbic
- 8 žlic malinove marmelade
- 2 žlički sladkorja

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 175 g moke
- 50 g riževe moke
- 85 g rjavega sladkorja
- 140 g hladnega masla
- 1 žlica mleka
- 1 žlička mletega cimeta
- ½ žličke mletih nageljnovih žbic
- 8 žlic malinove marmelade
- 2 žlički sladkorja
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Plitev kvadraten pekač s stranico 21 ali 22 cm obložimo s papirjem za peko. V skledo damo navadno in riževo moko, sladkor in na kocke narezano maslo, ki ga s prsti vgnetemo v suhe sestavine, da dobimo fino drobtinasto zmes. Z jedilnim nožem vmešamo mleko, nato pa še cimet in nageljnove žbice. Tri četrtine mešanice damo v pekač in ga enakomerno pritisnemo ob dno. Pečemo 15 do 20 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo speče.
V skledici zmešamo marmelado, da jo malo razrahljamo, nato z njo premažemo pečeno testo. Nanj nadrobimo preostalo mešanico za testo in pečemo še 5 do 10 minut, da se posip zlato rjavo obarva. Posujemo z 2 žlicama sladkorja in pustimo, da se v pekaču ohladi, nato narežemo na rezine.