
Lososova pita
Lososova pita

Sestavine
- 500 g svežega lososovega fileja brez kože
- 1 žlička popra v zrnju
- 1 žlička koromačevih semen
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička soli
- 3 žlice sesekljanega kopra
- 150 g pšeničnega zrnja (surovega, ne predkuhanega), lahko tudi pire ali ješprenja
- 1 majhna rdeča čebula
- sok ½ limone
- 200 g mlade špinače
- 100 g na soncu posušenega paradižnika
- 150 g crème fraîche ali kisle smetane
- 2 žlički zrnate gorčice
- 2 x 300 g listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce

Poletni piknik: kaj ponuditi tistim, ki ne pijejo alkohola?
Če se pri pikniku zdi izbira jedilnika včasih zapletena, se s pijačo ni treba posebno ubadati – važno, da pivo hladno. Kaj pa, če gostje ne pijejo alkohola?

Kakšna je razlika med ravioli in tortelini
Raviole in torteline pogosto zamenjujemo, nekateri besedi uporabljajo celo kot sopomenko, čeprav se ti dve polnjeni testenini med seboj precej razlikujeta.

Domači sadni sladoledi umetnice Mirande Rumina
Umetnica Miranda Rumina je svet očarala s slikami in kipi, navdušuje pa tudi z naravnimi sladoledi. Izvolite tri recepte za pripravo sladoleda – brez mleka in rafiniranega sladkorja.
Sestavine
- 500 g svežega lososovega fileja brez kože
- 1 žlička popra v zrnju
- 1 žlička koromačevih semen
- 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
- 1 žlička soli
- 3 žlice sesekljanega kopra
- 150 g pšeničnega zrnja (surovega, ne predkuhanega), lahko tudi pire ali ješprenja
- 1 majhna rdeča čebula
- sok ½ limone
- 200 g mlade špinače
- 100 g na soncu posušenega paradižnika
- 150 g crème fraîche ali kisle smetane
- 2 žlički zrnate gorčice
- 2 x 300 g listnatega testa
- 1 razžvrkljano jajce
Postopek
Lososa narežemo na 2 cm velike kocke in jih damo v skledo. Poper in koromač grobo stremo v možnarju, nato ju dodamo lososu. Dodamo še sladkor, sol in polovico kopra. Dobro premešamo in pustimo stati, medtem ko pripravimo pšenico.
Pšenično zrnje v štirikratni količini vode kuhamo 25 minut oziroma po navodilih na embalaži. Dobro odcedimo in pustimo, da se ohladi. Pečico segrejemo na 200 °C.
Čebulo drobno sesekljamo in jo zmešamo z limonovim sokom. Špinačo damo v cedilo in jo prelijemo z vrelo vodo, da ovene, nato jo dobro odcedimo, iztisnemo preostalo vodo in jo osušimo s papirnato brisačo. Špinačo, čebulo z limonovim sokom in na koščke narezane posušene paradižnike dodamo k pšenici in pomešamo.
V skledici zmešamo crème fraîche ali kislo smetano, gorčico, preostali koper ter malo soli in popra. Vmešamo v pšenično mešanico.
Listnato testo razvijemo in z njim obložimo pekač velikosti 20 x 30 cm. Na testo naložimo polovico pšenične mešanice in jo prekrijemo z lososom, čez pa enakomerno razporedimo preostalo pšenično mešanico. Robove testa premažemo z jajcem in na vrh položimo drugi list testa. Robove stisnemo skupaj in obrežemo morebitno odvečno testo.
Vrh pite obilno premažemo z jajcem in pečemo 40 do 45 minut, da se testo hrustljavo in zlato rjavo zapeče. Pustimo, da se ohladi, in odnesemo na piknik v pločevinasti škatli, ki smo jo obložili z aluminijasto ali prozorno folijo. Narežemo na debele rezine in postrežemo.
Pšenično zrnje
Pšenično zrnje je čvrste teksture in je podobno piri in ješprenju. Lahko ga dodamo v solate ali uporabimo za jedi v slogu rižote.