
Kaj boste skuhali danes?
Lazanja z bolonjskim ragujem
Lazanja z bolonjskim ragujem

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 rezini dimljene mesnate slanine
- 1 čebula
- 1 steblo zelene
- 1 srednje velik korenček
- 2 stroka česna
- 500 g mlete govedine
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnikove polpe
- 1 žlica bistrega medu
- sol
- poper
- 500 g svežih listov za lazanje
- 4 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 1 krogla (125 g) mocarele
- 50 g sveže naribanega parmezana
- velika pest bazlikinih listov (po želji)

Tako preproste, da so gotove v 30 minutah, a okus vas bo osvojil
Najprej je svetovni splet osvojil 'Marry Me' piščanec, sledile so 'Marry Me' testenine. Kakšno 'za oženit' dobro jed si še lahko obetamo?

Porabite fige in kruh s tem božanskim narastkom
Z drevesa ste pobrali zadnje fige, v kuhinji pa imate višek kruha, s katerim ne veste kaj storiti. Odlično! Imamo recept za vas, ki bo posrkbel, da ničesar ne zavržete.

Pečena paprika: trik, kako ohraniti njen okus tudi po sezoni
Okus po pečeni papriki je ultimativni poletni okus. Ko poletje mine, je ta aroma tista, ki jo najbolj pogrešamo. S tem receptom si lahko ta priljubljeni okus shranite.
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 rezini dimljene mesnate slanine
- 1 čebula
- 1 steblo zelene
- 1 srednje velik korenček
- 2 stroka česna
- 500 g mlete govedine
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnikove polpe
- 1 žlica bistrega medu
- sol
- poper
- 500 g svežih listov za lazanje
- 4 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 1 krogla (125 g) mocarele
- 50 g sveže naribanega parmezana
- velika pest bazlikinih listov (po želji)
Postopek
V veliki kozici segrejemo olje. Slanino narežemo na majhne koščke, jo dodamo v kozico in pražimo nekaj minut, da se rahlo zlato rjavo obarva. Dodamo drobno sesekljano čebulo, drobno nasekljano zeleno in nariban korenček ter na srednjem ognju pražimo 5 minut, medtem občasno pomešamo, da se zelenjava zmehča.
Dodamo drobno sesekljan česen in pražimo še 1 minuto, nato priložimo mleto meso in ga pražimo približno 6 minut, da enakomerno povsod porjavi, medtem ga mešamo in s kuhalnico drobimo grudice.
Primešamo paradižnikovo mezgo, jo dobro vmešamo v meso in zelenjavo in pražimo še minuto. Dodamo paradižnikovo polpo in obe pločevinki do polovice napolnimo z vodo ter ju izplaknemo, vodo pa prilijemo v kozico. Dodamo med, solimo in popramo ter nežno kuhamo 20 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C. Sestavimo lazanjo. Na dno pekača razporedimo malo mesnega raguja. Nanj položimo plast listov za lazanjo, tako da se malo prekrivajo, nato nadaljujemo z naslednjo plastjo raguja in testenin ter ponovimo še dvakrat. Na vrhu mora biti plast testenin.
Crème fraîche ali kislo smetano v skledici razžvrkljamo z 2 žlicama vode, da jo malo razredčimo. Prelijemo jo po lazanji, obložimo z grobo natrgano mocarelo in posujemo s parmezanom. Postavimo v pečico za 25 do 30 minut, da se zlato rjavo zapeče in zabrbota. Po želji posujemo s svežo baziliko in postrežemo.
Sveže testo za lazanjo
Liste za lazanjo zlahka pripravimo sami iz rezančnega testa. Zamesimo testo iz 400 g ostre moke in 4 jajc ter gnetemo toliko časa, da postane mehko in voljno. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, nato ga tanko razvaljamo, najbolje s strojčkom za testenine, lahko pa tudi z valjarjem. Razvaljano testo razrežemo na primerno velike pravokotnike za lazanjo. Ostanke testa pa lahko narežemo na rezance ali krpice in jih uporabimo za drugo jed.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Losos, dimljen na lističih zelenega čaja
Solata s testeninskim rižem in mocarelo
Preprosti vaniljevi kolački
Čudoviti in prav nič zapleteni vaniljevi kolački se lepo podajo popoldanski kavi ali čaju