
Lazanja z bolonjskim ragujem
Lazanja z bolonjskim ragujem

Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 rezini dimljene mesnate slanine
- 1 čebula
- 1 steblo zelene
- 1 srednje velik korenček
- 2 stroka česna
- 500 g mlete govedine
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnikove polpe
- 1 žlica bistrega medu
- sol
- poper
- 500 g svežih listov za lazanje
- 4 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 1 krogla (125 g) mocarele
- 50 g sveže naribanega parmezana
- velika pest bazlikinih listov (po želji)

Želite dalj časa ostati siti? Potem pri kuhanju uporabite to živilo!
Ne glede na to, ali si jo postrežemo kot kremni namaz, hrustljav prigrizek ali hranljivo osnovo glavne jedi – čičerika si zasluži stalno mesto v vsakem gospodinjstvu.

Kako prepoznati kakovosten paradižnik?
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?

To so razlogi, da cheesecake razpoka
"Cheesecake se med peko napihne, nato pa vedno upade, pogosto tudi razpoka." Ste se tudi vi srečali s to težavo?
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 rezini dimljene mesnate slanine
- 1 čebula
- 1 steblo zelene
- 1 srednje velik korenček
- 2 stroka česna
- 500 g mlete govedine
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 2 pločevinki (po 400 g) paradižnikove polpe
- 1 žlica bistrega medu
- sol
- poper
- 500 g svežih listov za lazanje
- 4 dl crème fraîche ali kisle smetane
- 1 krogla (125 g) mocarele
- 50 g sveže naribanega parmezana
- velika pest bazlikinih listov (po želji)
Postopek
V veliki kozici segrejemo olje. Slanino narežemo na majhne koščke, jo dodamo v kozico in pražimo nekaj minut, da se rahlo zlato rjavo obarva. Dodamo drobno sesekljano čebulo, drobno nasekljano zeleno in nariban korenček ter na srednjem ognju pražimo 5 minut, medtem občasno pomešamo, da se zelenjava zmehča.
Dodamo drobno sesekljan česen in pražimo še 1 minuto, nato priložimo mleto meso in ga pražimo približno 6 minut, da enakomerno povsod porjavi, medtem ga mešamo in s kuhalnico drobimo grudice.
Primešamo paradižnikovo mezgo, jo dobro vmešamo v meso in zelenjavo in pražimo še minuto. Dodamo paradižnikovo polpo in obe pločevinki do polovice napolnimo z vodo ter ju izplaknemo, vodo pa prilijemo v kozico. Dodamo med, solimo in popramo ter nežno kuhamo 20 minut.
Pečico segrejemo na 200 °C. Sestavimo lazanjo. Na dno pekača razporedimo malo mesnega raguja. Nanj položimo plast listov za lazanjo, tako da se malo prekrivajo, nato nadaljujemo z naslednjo plastjo raguja in testenin ter ponovimo še dvakrat. Na vrhu mora biti plast testenin.
Crème fraîche ali kislo smetano v skledici razžvrkljamo z 2 žlicama vode, da jo malo razredčimo. Prelijemo jo po lazanji, obložimo z grobo natrgano mocarelo in posujemo s parmezanom. Postavimo v pečico za 25 do 30 minut, da se zlato rjavo zapeče in zabrbota. Po želji posujemo s svežo baziliko in postrežemo.
Sveže testo za lazanjo
Liste za lazanjo zlahka pripravimo sami iz rezančnega testa. Zamesimo testo iz 400 g ostre moke in 4 jajc ter gnetemo toliko časa, da postane mehko in voljno. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, nato ga tanko razvaljamo, najbolje s strojčkom za testenine, lahko pa tudi z valjarjem. Razvaljano testo razrežemo na primerno velike pravokotnike za lazanjo. Ostanke testa pa lahko narežemo na rezance ali krpice in jih uporabimo za drugo jed.