
Kruhovi zvitki s čemaževim pirejem
Kruhovi zvitki s čemaževim pirejem

Sestavine
testo
- 450 g gladke pšenične moke
- 15 g kvasa
- 2,5 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička soli
- 300 g mocarele
- 180 g pršuta (rezine)
čemažev pire
- 100 g čemaža
- 30 g praženih pinjol
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 6 žlic oljčnega olja
- 30 g naribanega parmezana
- papir za peko

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.

Popoln začetek počitnic: povabite na zabavo na terasi
Ne glede na to, ali boste počastili prihod poletja, začetek počitnic, državni praznik ali kakšno drugo praznovanja vredno priložnost, vam bo naš izbor receptov gotovo prišel prav.

Triki za popolno avtentično paeljo
Paelja je ena najbolj prepoznavnih jedi španske kuhinje, ki prihaja iz Valencije. Na prvi pogled preprosta jed z rižem, a za tiste, ki jo pripravljajo z ljubeznijo in razumevanjem, je prava umetnost.
Sestavine
testo
- 450 g gladke pšenične moke
- 15 g kvasa
- 2,5 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička soli
- 300 g mocarele
- 180 g pršuta (rezine)
čemažev pire
- 100 g čemaža
- 30 g praženih pinjol
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 6 žlic oljčnega olja
- 30 g naribanega parmezana
- papir za peko
Postopek
Kvas pomešamo s sladkorjem in četrt litra vode. Vzhaja naj 10 minut, nato dodamo moko, olje in sol. Vse sestavine z nastavkom za gnetenje zgnetemo v gladko testo. Na pomokani delovni površini testo še ročno dobro pregnetemo, nato ga damo v skledo in pokrijemo s prozorno folijo. Testo naj vzhaja eno uro. Mocarelo dobro odcedimo in narežemo na tanke rezine.
Za čemažev pire operemo čemaž, ga osušimo in odrežemo peclje. Liste drobno narežemo in s preostalimi sestavinami (razen parmezana) v mešalniku zmeljemo v pire. Na koncu vmešamo nariban parmezan.

Na pomokani delovni površini testo hitro pregnetemo, nato pa razpolovimo. Polovici testa razvaljamo v pravokotnika, velika približno 30 x 15 cm. Vsak pravokotnik obložimo s polovico rezin mocarele in pršuta ter zvijemo. Robove močno stisnemo.

Pečico segrejemo na 200 °C. Oba zvitka položimo obrnjena z robom navzdol v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pustimo, da vzhajata še 20 minut. Pečemo ju v prej ogreti pečici približno 35 minut. Pečena kruhova zvitka narežemo na rezine in ponudimo s čemaževim pirejem.
