
Kruhovi zvitki s čemaževim pirejem
Kruhovi zvitki s čemaževim pirejem

Sestavine
testo
- 450 g gladke pšenične moke
- 15 g kvasa
- 2,5 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička soli
- 300 g mocarele
- 180 g pršuta (rezine)
čemažev pire
- 100 g čemaža
- 30 g praženih pinjol
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 6 žlic oljčnega olja
- 30 g naribanega parmezana
- papir za peko

Razbijamo mite: ali mleko res vsebuje antibiotike in rastne hormone?
Je bolj zdravo surovo mleko ali pasterizirano? Nam homogenizirano mleko lahko škodi? Ob svetovnem dnevu mleka preverjamo, kateri miti o kravjem mleku (ne) držijo.

Svetovni dan mleka: praznujte s kremasto mlečno sladico
Svetovni dan mleka je priložnost, da se spomnimo, kako pomembno vlogo ima mleko – ne le kot vir kalcija in beljakovin, temveč tudi kot temelj nepogrešljivih sladic.

Sladica po najboljšem receptu: preprost in hiter bananin kruh
»Sladica, ki jo trenutno največkrat pripravljam, ker je recept zelo preprost in hiter (kar mi ob 18-mesečniku pride kar prav), je bananin kruh. Možnosti je ogromno, nazadnje sem vmešala brusnice in je bil odličen,« nam je povedala knjižna urednica Iza Lucija Korošec.
Sestavine
testo
- 450 g gladke pšenične moke
- 15 g kvasa
- 2,5 dl vode
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 žlička soli
- 300 g mocarele
- 180 g pršuta (rezine)
čemažev pire
- 100 g čemaža
- 30 g praženih pinjol
- 2 stroka česna
- sol
- poper
- 6 žlic oljčnega olja
- 30 g naribanega parmezana
- papir za peko
Postopek
Kvas pomešamo s sladkorjem in četrt litra vode. Vzhaja naj 10 minut, nato dodamo moko, olje in sol. Vse sestavine z nastavkom za gnetenje zgnetemo v gladko testo. Na pomokani delovni površini testo še ročno dobro pregnetemo, nato ga damo v skledo in pokrijemo s prozorno folijo. Testo naj vzhaja eno uro. Mocarelo dobro odcedimo in narežemo na tanke rezine.
Za čemažev pire operemo čemaž, ga osušimo in odrežemo peclje. Liste drobno narežemo in s preostalimi sestavinami (razen parmezana) v mešalniku zmeljemo v pire. Na koncu vmešamo nariban parmezan.

Na pomokani delovni površini testo hitro pregnetemo, nato pa razpolovimo. Polovici testa razvaljamo v pravokotnika, velika približno 30 x 15 cm. Vsak pravokotnik obložimo s polovico rezin mocarele in pršuta ter zvijemo. Robove močno stisnemo.

Pečico segrejemo na 200 °C. Oba zvitka položimo obrnjena z robom navzdol v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pustimo, da vzhajata še 20 minut. Pečemo ju v prej ogreti pečici približno 35 minut. Pečena kruhova zvitka narežemo na rezine in ponudimo s čemaževim pirejem.
