
Kaj boste skuhali danes?
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico
Kostanjev zvitek v slaninskem ovoju
Kostanj in slanina se v tem receptu združita v pravo praznično poslastico

Sestavine
nadev
- 1 žlica masla
- 3 sesekljane čebule
- 2 žlici natrganih žajbljevih listov
- 200 g olupljenega kuhanega kostanja
- 100 g lešnikov
- 100 g krušnih drobtin
- ½ žličke muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- sol
- poper
- 15 rezin pečene slanine
- maslo za premaz
- na maslu ocvrti žajbljevi listi za okras

Retro klasika: jogurtovo pecivo, ki ga morate znova speči
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic do otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Vikend izziv: čudovite domače pite, ki vam jih bodo vsi zavidali
Jesen je kot nalašč za peko čudovitih sadnih pit. Za osnovo lahko uporabite naš preizkušen recept za krhko testo, nato pa se poigrate z nadevi in čudovito okrasitvijo.

Mali vodnik po azijskih pijačah iz riža
Riž je v Aziji pomembna surovina za pripravo pijač. Njegova razširjenost je proizvajalcem omogočila pravi peskovnik za eksperimentiranje in privedla do zanimivega nabora.
Sestavine
nadev
- 1 žlica masla
- 3 sesekljane čebule
- 2 žlici natrganih žajbljevih listov
- 200 g olupljenega kuhanega kostanja
- 100 g lešnikov
- 100 g krušnih drobtin
- ½ žličke muškatnega oreška
- 2 veliki jajci
- sol
- poper
- 15 rezin pečene slanine
- maslo za premaz
- na maslu ocvrti žajbljevi listi za okras
Postopek
Maslo stopimo v veliki ponvi z neoprijemljivim dnom in čebulo nežno pražimo 10 do 15 minut, da se zmehča. Dodamo žajbelj in še tega pražimo eno minuto. Vse prestavimo v veliko skledo. Kostanj v sekljalniku sesekljamo na drobne koščke in ga stresemo k čebuli. Sesekljamo še lešnike in tudi te stresemo v skledo. Dodamo še drobtine, muškatni orešek, stepena jajca, žličko soli in poper po želji. Sestavine dobro premešamo.
Odtrgamo velik kos aluminijaste folije. Na sredi folije z maslom premažemo pravokotnik v velikosti približno 30 x 40 cm. Po premazanem delu zložimo v vrsti trakove slanine, tako da se nekoliko prekrivajo. Z valjarjem jih počasi, vendar čvrsto povaljamo po dolžini, da se trakovi slanine nekoliko raztegnejo. Nanje naložimo nadev v obliki valja. S folijo ga obložimo s slanino tako, da je popolnoma ovit. Čvrsto ga zavijemo v še en kos folije, robove stisnemo in ga povaljamo po delovni površini, da je enakomerno debel in okrogel. Za nekaj časa ga postavimo v hladilnik (lahko ga pripravimo tudi dan pred peko).
Pečico segrejemo na 220 °C. Zvitek odvijemo, folijo odstranimo in ga damo v malo naoljen pekač ter pečemo pol ure, da se slanina hrustljavo zapeče. Narežemo ga na rezine in postrežemo. Po želji ga okrasimo z listi žajblja, ocvrtimi na maslu.
Priljubljeni recepti
Testenine s pečenimi jajčevci in paradižnikom
Poročna torta Chabela
Chabela v španščini pomeni več stvari. Je različica imena Isabela, tradicionalna pijača in vrsta kolača, ki ga v filmu in knjigi spečejo ter okrasijo kot poročno torto.