
Kakijeva skutna pita
Kakijeva skutna pita

Sestavine
testo
- 250 g moke
- 160 g masla za peko
- 90 g sladkorja v prahu
- ½ jajca
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica 1 limone
- 1 žlica ruma
nadev
- 5 jajc
- 160 g sladkorja
- 250 g pasirane skute
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- 60 g praška za vaniljev puding
- 700 g vaniljevega kakija

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
testo
- 250 g moke
- 160 g masla za peko
- 90 g sladkorja v prahu
- ½ jajca
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica 1 limone
- 1 žlica ruma
nadev
- 5 jajc
- 160 g sladkorja
- 250 g pasirane skute
- 5 dl mleka
- 50 g masla
- 60 g praška za vaniljev puding
- 700 g vaniljevega kakija
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Model za pite premera 28 do 30 cm namažemo z maslom in obsujemo z moko. Iz sestavin zgnetemo testo, z njim obložimo dno in obod modla, obložimo s papirjem za peko in nasujemo fižol za slepo peko. Postavimo v pečico in pečemo 8 minut, da se speče do polovice.
Pripravimo nadev. Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v čvrst sneg, vtepemo 80 g sladkorja, nato vmešamo še skuto.
V kozici zavremo 4 dl mleka z maslom in 80 g sladkorja. V skledici zmešamo prašek za puding, 1 dl hladnega mleka ter rumenjake in mešanico zakuhamo v vrelo mleko. Dobro prevremo in v vrelo zmes primešamo skutno maso.
Iz modla odstranimo papir s fižolom in z maso do polovice napolnimo model. Potresemo z olupljenim, na lističe narezanim kakijem, prekrijemo z drugo polovico mase in pečemo pri 180 °C približno pol ure. Pečeno pito ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.