
Sestavine
- 280 g razvaljanega listnatega testa
- 50 g parmezana
- moka za potresanje
- 1 jajce
za okras
- makova semena, semena črnike (črne kumine), sezamova semena ali semena zelene
- zrna črnega ali zelenega popra

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 280 g razvaljanega listnatega testa
- 50 g parmezana
- moka za potresanje
- 1 jajce
za okras
- makova semena, semena črnike (črne kumine), sezamova semena ali semena zelene
- zrna črnega ali zelenega popra
Postopek
Parmezan nastrgamo. Pečico segrejemo na 220 °C. Testo odvijemo in ga potresemo z nekaj prgišči parmezana, nato ga prepognemo po polovici. Položimo ga na rahlo pomokano delovno površino in razvaljamo 2 mm na debelo. Razrežemo ga na trakove, široke 1 cm. Vsakega nekajkrat zvijemo, da oblikujemo kače.
Jajce razžvrkljamo. Kače položimo na papir za peko, jih premažemo z jajcem, potresemo s sirom in nazadnje posujemo s semeni za okras. Vsako kačo na enem koncu sploščimo in vanjo vtisnemo zrni popra, da oblikujemo oči. Pečemo jih 12 do 14 minut oziroma tako dolgo, da dobijo zlato skorjico. Nato pustimo, da se ohladijo. Kače lahko hranimo v nepredušno zaprti posodi do dva dni.