
Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Najbolj se prileže po dolgem zimskem sprehodu
Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Najbolj se prileže po dolgem zimskem sprehodu

Sestavine
- 200 g slanine
- 2 čebuli
- 4 korenčki
- 3 stebla stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 30 g suhih jurčkov
- kozarec belega vina
- 1,5 l piščančje jušne osnove
- 180 g ješprenjčka
- šop ohrovtovih listov
- sol
- poper
- parmezan za posip
Preberite tudi

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.
Sestavine
- 200 g slanine
- 2 čebuli
- 4 korenčki
- 3 stebla stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 30 g suhih jurčkov
- kozarec belega vina
- 1,5 l piščančje jušne osnove
- 180 g ješprenjčka
- šop ohrovtovih listov
- sol
- poper
- parmezan za posip
Postopek
Slanino narežemo na kocke in jo v veliki kozici na srednjem ognju pražimo približno 10 minut; medtem večkrat premešamo. Medtem olupimo in sesekljamo čebulo in česen ter ostrgamo in na kolobarčke narežemo korenček. Tudi stebla zelene narežemo na koščke. Ko je slanina popražena, ji dodamo čebulo, česen, korenček in zeleno ter rožmarin in timijan, pokrijemo in počasi pražimo 10 minut.
Medtem namočimo suhe jurčke v 6 dl vroče vode in jih pustimo namakati 10 minut.
Gobe poberemo iz vode in jih grobo nasekljamo. Zvišamo temperaturo in v kozico dodamo gobe. Pražimo jih minuto, nato dolijemo vino, počakamo, da alkohol izhlapi, dolijemo precejeno vodo, v kateri so se namakali jurčki (usedlino zavržemo), jušno osnovo in ješprenjček ter začinimo s soljo in poprom. Kuhamo še 40 minut, da se ješprenjček zmehča, nato odstranimo vejici rožmarina in timijana.
Ohrovtove liste narežemo, jih dodamo v juho in kuhamo 5 do 10 minut. Enolončnico postrežemo s hrustljavim kruhom in parmezanom za posip.