
Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Najbolj se prileže po dolgem sprehodu
Ješprenjeva enolončnica z gobami in slanino
Najbolj se prileže po dolgem sprehodu

Sestavine
- 200 g slanine
- 2 čebuli
- 4 korenčki
- 3 stebla stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 30 g suhih jurčkov
- kozarec belega vina
- 1,5 l piščančje jušne osnove
- 180 g ješprenjčka
- šop ohrovtovih listov
- sol
- poper
- parmezan za posip

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 200 g slanine
- 2 čebuli
- 4 korenčki
- 3 stebla stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 30 g suhih jurčkov
- kozarec belega vina
- 1,5 l piščančje jušne osnove
- 180 g ješprenjčka
- šop ohrovtovih listov
- sol
- poper
- parmezan za posip
Postopek
Slanino narežemo na kocke in jo v veliki kozici na srednjem ognju pražimo približno 10 minut; medtem večkrat premešamo. Medtem olupimo in sesekljamo čebulo in česen ter ostrgamo in na kolobarčke narežemo korenček. Tudi stebla zelene narežemo na koščke. Ko je slanina popražena, ji dodamo čebulo, česen, korenček in zeleno ter rožmarin in timijan, pokrijemo in počasi pražimo 10 minut.
Medtem namočimo suhe jurčke v 6 dl vroče vode in jih pustimo namakati 10 minut.
Gobe poberemo iz vode in jih grobo nasekljamo. Zvišamo temperaturo in v kozico dodamo gobe. Pražimo jih minuto, nato dolijemo vino, počakamo, da alkohol izhlapi, dolijemo precejeno vodo, v kateri so se namakali jurčki (usedlino zavržemo), jušno osnovo in ješprenjček ter začinimo s soljo in poprom. Kuhamo še 40 minut, da se ješprenjček zmehča, nato odstranimo vejici rožmarina in timijana.
Ohrovtove liste narežemo, jih dodamo v juho in kuhamo 5 do 10 minut. Enolončnico postrežemo s hrustljavim kruhom in parmezanom za posip.