
Jagodna beljakova rulada
Beljakov nikoli ne zavrzite, raje jih spremenite v slastno rulado
Jagodna beljakova rulada
Beljakov nikoli ne zavrzite, raje jih spremenite v slastno rulado

Sestavine
vaniljeva jajčna krema
- 2,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 veliki rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 1 žlica moke
- košček masla
beljakova masa
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 veliki beljaki
- 100 g kristalnega sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 1,5 dl sladke smetane
- 450 g jagod

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
vaniljeva jajčna krema
- 2,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 veliki rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 1 žlica moke
- košček masla
beljakova masa
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 veliki beljaki
- 100 g kristalnega sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 1,5 dl sladke smetane
- 450 g jagod
Postopek
Mleko nalijemo v kozico. Vaniljev strok po dolgem razpremo in iz njega postrgamo semena ter tako semena kot strok dodamo v kozico. Počasi zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 2 minuti.
Medtem damo rumenjake, sladkor in moko v skledo ter z električnim mešalnikom stepamo, da nastane svetla penasta masa. Vmešamo tretjino vročega mleka, nato pa še preostalo. Mešanico prelijemo v kozico in med mešanjem zavremo, da se zgosti, nato zmanjšamo temperaturo in med nenehnim mešanjem nežno kuhamo 2 minuti. Iz kreme odstranimo vaniljev strok, vmešamo maslo in prelijemo v skledo. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, pustimo, da se ohladi, nato postavimo v hladilnik, da bo krema mrzla. (Lahko jo pripravimo že dan prej.)
Pečico segrejemo na 160 °C. Dno in stranice modla za rulade velikosti 23 x 33 cm obložimo s papirjem za peko. Koruzni škrob, kis in vaniljev izvleček zmešamo v gladko pasto. Beljake damo v čisto skledo. V drugi skledi zmešamo kristalni sladkor in sladkor v prahu. Beljake stepemo v čvrst sneg, nato postopoma vtepemo sladkor izmenjaje s pasto, da dobimo gosto in sijočo maso. Razprostremo jo v pekač in pečemo 20 minut, da se po vrhu rjavo zapeče. Medtem stepemo sladko smetano in jo narahlo vmešamo v vaniljevo kremo.
Beljakovo pecivo vzamemo iz pečice in ga zvrnemo na kos papirja za peko, odluščimo papir od peke in pustimo, da se nekaj minut ohlaja.
Pecivo enakomerno namažemo s kremo, ob daljših stranicah vse do roba, ob krajših pa na koncu pustimo 5 cm praznega. Potresemo z jagodami, ki smo jih narezali na rezine, in s pomočjo papirja zvijemo v rulado s krajšega konca. Prenesemo na pladenj in posujemo s sladkorjem v prahu.