Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Hrustljavi lignji s poletno kaponato

Ta morska glavna jed nas za malo denarja v trenutku odpelje na morje!

Hrustljavi lignji s poletno kaponato

Ta morska glavna jed nas za malo denarja v trenutku odpelje na morje!

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
crispy squid with caponata

Sestavine

  • 800 g očiščenih in pripravljenih lignjev (glej nasvete)
  • 150 g moke
  • 1 žlica kajenskega popra ali čilija v prahu
  • sončnično olje za cvrenje

kaponata

  • 1 velik jajčevec
  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 sesekljana čebula
  • 3 narezane vejice stebelne zelene
  • 250 g češnjevega paradižnika
  • 3 strti stroki česna
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 150 g izkoščičenih zelenih oliv
  • 30 g kaper (soljene splaknemo)
  • pest natrganih listov bazilike

Preberite tudi

pasta-miso

Kaj je koji?

Za sojino omako, miso in sake se lahko zahvalimo plesni koji – skrivnosti okusa v številnih slavnih japonskih jedeh.

Sestavine

  • 800 g očiščenih in pripravljenih lignjev (glej nasvete)
  • 150 g moke
  • 1 žlica kajenskega popra ali čilija v prahu
  • sončnično olje za cvrenje

kaponata

  • 1 velik jajčevec
  • 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 sesekljana čebula
  • 3 narezane vejice stebelne zelene
  • 250 g češnjevega paradižnika
  • 3 strti stroki česna
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 150 g izkoščičenih zelenih oliv
  • 30 g kaper (soljene splaknemo)
  • pest natrganih listov bazilike

Postopek

1

Za kaponato je treba jajčevec narezati na enako velike kocke: po dolžini ga narežemo na 1 cm debele trakove in jih nato razrežemo na kocke.

crispy squid with caponata
2

V veliki ponvi segrejemo polovico olja. Čebulo pražimo 3 do 4 minute oziroma toliko časa, da se začne mehčati. Potem dodamo jajčevec in pražimo še 8 do 10 minut, da pozlatijo in se zmehčajo. Pretresemo v cedilo in postavimo nad skledo.

crispy squid with caponata
3

Olje, ki odteče v skledo, prelijemo nazaj v ponev in dolijemo še malo svežega. Popražimo zeleno, paradižnike in strt česen. Potresemo s sladkorjem, prelijemo s kisom in kuhamo še 3 do 4 minute, da paradižniki spustijo sok.

crispy squid with caponata
4

Jajčevec in čebulo pretresemo k zeleni. Dodamo olive, kapre in baziliko ter vse dobro premešamo. Kuhamo 5 minut, da začne rahlo vreti, nato jed solimo in popramo po okusu. Ugasnemo ogenj, pokapamo s preostankom olja in postavimo na stran.

crispy squid with caponata
5

Tik preden lignje spečemo, jih pretresemo v veliko skledo. Nanje presejemo moko s kajenskim poprom, nato lignje dobro povaljamo v moki in jih začinimo s soljo. Pretresemo jih v sito in stresemo, da se znebimo odvečne moke.

crispy squid with caponata
6

V ponev za cvrenje vlijemo 1 cm sončničnega olja. Olje segrejemo, da zacvrči, ko vanj stresemo kanček moke. Lignje v več porcijah pečemo 2 do 3 minute na vsaki strani, da pozlatijo in postanejo hrustljavi. Ko so pečeni, jih s prijemalko preložimo na pladenj, obložen s kuhinjskim papirjem. Zdaj jih je treba le še postreči.

crispy squid with caponata
7

Na sredino krožnika postavimo 10-centimetrski kovinski obroč in ga napolnimo s kaponato (ali preprosto naredite ličen kupček). S spodnjo stranjo žlice kaponato narahlo poravnamo. Obroč previdno dvignemo, da ostane trdnjava iz kaponate okrogla. Kaponato obložimo z lignji tako, da jo bodo obdajali kot cvetovi cvet, in takoj postrežemo.

crispy squid with caponata

Nasvet

Za ta recept uporabimo samo glavni del lignja. Taki, že očiščeni, se dobijo v večini ribarnic. Če prodajajo le cele lignje, vam jih bodo zagotovo očistili. Če plačamo cele lignje, naročimo, da očistijo tudi lovke, ki jih lahko ocvremo popolnoma enako kot glavne dele. Lignji so zelo različnih velikosti, ker pa jih tako ali tako razrežemo, velikost ni pomembna, zato je pomembnejša količina. Res dobri so sveži lignji, za ta recept pa so popolnoma sprejemljivi tudi zamrznjeni. Najboljši način za odmrzovanje lignjev je, da jih damo v cedilo, ga postavimo nad skledo in pustimo v hladilniku.

Lignje lahko pripravimo in razrežemo že dan prej in jih pomokamo tik pred cvrtjem.

Jedi, ki kot eno glavnih sestavin vsebujejo paradižnik, so okusnejše mlačne, ker se okusi lahko razvijejo in postanejo harmonični.

Kaponato lahko pripravimo en dan prej in jo nato pogrejemo, da je topla, ne sme pa biti vroča. Če jo bomo pripravili vnaprej, baziliko dodamo tik pred postrežbo, da bo jed ohranila svežino. Kaponata je tudi odlična omaka za testenine, zelo dobro se poda k pečenemu piščancu in k tuninemu, svinjskemu ali telečjemu zrezku na žaru.

Če k hrustljavim lignjem za pomakanje ponudimo majonezo z limono, so lahko tudi odlična predjed ali slastni grižljaji na zabavi s samopostrežnim bifejem.

 

Kako pripravimo lignje

Ligenj položite na rezalno desko. Vstavimo dolg, tanek nož in ga po eni strani prerežemo. Razprostremo ga in odstranimo morebitne ostanke membrane. Če je ligenj dovolj velik, s konico noža v meso narahlo zarežemo karo vzorec, pri tem pa pazimo, da lignja ne prerežemo. Lignja narežemo na velike trikotnike, ki jih bomo pomokali in ocvrli.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.