
Gradiščanski kifeljčki
Gradiščanski kifeljčki

Sestavine
- 40 dag gladke moke
- 25 dag masla
- 3 rumenjaki
- 3 dag kvasa
- 0,6 dl mleka
- 2 žlički sladkorja
- ščepec soli
- maščoba za pekač
- sladkor v prahu za posip
pena
- 25 dag sladkorja v prahu
- 20 dag naribanih poljubnih oreščkov
- 3 beljaki

Pehtran: odlične ideje za slane in sladke jedi
Če pehtran poznate le v potici, je to branje za vas. Pehtran navdušuje v piškotih, panakotah in sladoledu, v smetanovih omakah, na gobah, s piščancem in z ribami.

Tri najhitrejše omake za testenine - le 15 minut in veliko okusa
Pozabite na kupljene omake. Pripravite si eno od treh preprostih omak za testenine, ki vas bo navdušila s hitrostjo in okusom.

Ne spreglejte znakov, ki razkrivajo kakovost paradižnika
Najbrž se lahko strinjamo, da ni vsak na videz popoln paradižnik tudi zares dober. Kako torej v trgovini prepoznati sočen in sladek paradižnik, polnega okusa?
Sestavine
- 40 dag gladke moke
- 25 dag masla
- 3 rumenjaki
- 3 dag kvasa
- 0,6 dl mleka
- 2 žlički sladkorja
- ščepec soli
- maščoba za pekač
- sladkor v prahu za posip
pena
- 25 dag sladkorja v prahu
- 20 dag naribanih poljubnih oreščkov
- 3 beljaki
Postopek
Iz mleka, kvasa in sladkorja pripravimo kvasno emulzijo, nato jo zmešamo s preostalimi sestavinami in zamesimo testo. Razdelimo ga na 3 do 4 dele in ga damo za kratek čas v hladilnik.
Naredimo še peno, tako da nad soparo stepemo beljak s sladkorjem in dodamo še naribane oreščke.
Testo tanko razvaljamo, ga tanko namažemo s peno, nato pa ga z obeh strani zvijemo proti sredini v dvojni zvitek, ki ga z okroglim modelčkom za piškote narežemo na polmesece.
Polmesece položimo na pomaščen pekač in jih približno 10 minut pečemo na 220 °C. Na koncu jih posujemo s sladkorjem v prahu.