
Fajitas – govedina na žaru po mehiško
Če imate čas, meso za fajitas položite v marinado že dan prej
Fajitas – govedina na žaru po mehiško
Če imate čas, meso za fajitas položite v marinado že dan prej

Sestavine
- 4 goveji steaki, najbolje bržole, vsak po 250 g
- 8 pšeničnih tortilj in priloge, ko postrežemo (glej povezave spodaj)
- 1,5 dl kisle smetane (po želji)
marinada
- sok 6 limet
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 2 žlički posušenega origana
- 4 žličke mletega kumina
- 2 žlički sveže mletega črnega popra
- šopek koriandra ali peteršilja

7 okusnih prilog, ki niso krompir
Krompir je v slovenski kuhinji skorajda nepogrešljiv, od tenstanega, do pireja, naše mamo so nam ga kuhale precej pogosto. Včasih pa kosilo preprosto potrebuje nekaj drugačnega, lažjega, bolj barvitega ali z zanimivejšo teksturo.

Kako pripraviti to priljubljeno poletno zelenjavo
Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.
Sestavine
- 4 goveji steaki, najbolje bržole, vsak po 250 g
- 8 pšeničnih tortilj in priloge, ko postrežemo (glej povezave spodaj)
- 1,5 dl kisle smetane (po želji)
marinada
- sok 6 limet
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 2 žlički posušenega origana
- 4 žličke mletega kumina
- 2 žlički sveže mletega črnega popra
- šopek koriandra ali peteršilja
Postopek
Česen stremo, koriander ali peteršilj pa nasekljamo. Vse sestavine za marinado zmešamo v skledi. Steake položimo v plitvo posodo ali pekač in jih prelijemo z marinado. Steake obrnemo, da so enakomerno obdani z marinado, potem jih pustimo počivati vsaj eno uro ali pa jih pokrijemo in v hladilniku mariniramo 24 ur.
Žar segrejemo. Ko je dovolj vroč, s steakov obrišemo odvečno marinado in jih na vsaki strani pečemo 3 minute za srednje surove ali dlje, če želimo, da so bolj pečeni. Pustimo, da meso počiva 5 minut, nato tortilje pogrejemo na žaru, jih premažemo z zmečkanim črnim fižolom, obložimo z rezinami mesa, čebulo, papriko, s solato pico de gallo, omako gvakamole in po želji še s kislo smetano. Tortilje zvijemo in ponudimo.
Nasvet
Če vreme ni primerno za žar, lahko meso spečemo tudi v vroči rebrasti ponvi. K fajitam se prileže tudi kozarec mehiškega koktajla michelada. Na krožnik stresemo 4 žlice soli. Stisnemo 6 limet. Robove štirih kozarcev pomočimo v limetin sok, nato pa v sol. V vsak kozarec damo nekaj kock ledu, nato sok razdelimo med kozarce in prelijemo z mehiškim pivom. Na koncu po želji dodamo kanec worcestrske omake ali tabaska.