
Divjačinski zrezki z omako stroganov in ocvrtim krompirčkom
Divjačinski zrezki z omako stroganov in ocvrtim krompirčkom

Sestavine
- 2 divjačinska steaka (srna, jelen), vsak pribl. 175 g
- 2 velika krompirja
- sončnično olje za cvrenje
omaka
- 2 žlici masla
- 1 majhna čebula
- 1 strok česna
- 250 g rjavih šampinjonov
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 žlička moke
- 2 žlici vinjaka (po želji)
- 2 dl goveje jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane
- pest nasekljanega peteršilja
- sol
- poper

Kako pričarati dinozavrsko zabavo z jagodnim pridihom? Ana Žontar Kristanc ima slasten odgovor!
Rojstni dnevi naših malčkov so več kot le torta in svečke – so nepozabne zgodbe, ki jih pišemo v družbi prijateljev in družine s pisanimi baloni, nasmejanimi obrazi in preprostimi trenutki veselja.

Popoln začetek počitnic: povabite na zabavo na terasi
Ne glede na to, ali boste počastili prihod poletja, začetek počitnic, državni praznik ali kakšno drugo praznovanja vredno priložnost, vam bo naš izbor receptov gotovo prišel prav.

Triki za popolno avtentično paeljo
Paelja je ena najbolj prepoznavnih jedi španske kuhinje, ki prihaja iz Valencije. Na prvi pogled preprosta jed z rižem, a za tiste, ki jo pripravljajo z ljubeznijo in razumevanjem, je prava umetnost.
Sestavine
- 2 divjačinska steaka (srna, jelen), vsak pribl. 175 g
- 2 velika krompirja
- sončnično olje za cvrenje
omaka
- 2 žlici masla
- 1 majhna čebula
- 1 strok česna
- 250 g rjavih šampinjonov
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 1 žlička paradižnikove mezge
- 1 žlička moke
- 2 žlici vinjaka (po želji)
- 2 dl goveje jušne osnove
- 4 žlice kisle smetane
- pest nasekljanega peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Pripravimo omako. Žlico masla segrejemo v veliki ponvi, dodamo nasekljano čebulo in jo na nizki temperaturi pražimo približno 10 minut, da se zmehča. Dodamo nasekljan česen in narezane šampinjone, povečamo temperaturo in pražimo, da vsa tekočina izhlapi.
Gobam dodamo mleto papriko, paradižnikovo mezgo in moko ter pražimo 1 minuto, nato dodamo še vinjak (če želimo) in pustimo, da 1 do 2 minuti vre. Pri tem smo previdni, saj se lahko vinjak vname. Prilijemo jušno osnovo in kuhamo na visoki temperaturi, da polovica tekočine izhlapi. Vmešamo kislo smetano in peteršilj ter solimo in popramo.
Medtem ko pripravljamo omako, olupimo še krompir, ga narežemo na paličice za pomfrit in ocvremo v vročem olju.
Spečemo še divjačino, pripravljeno omako pa hranimo na toplem, da se ne ohladi. Preostalo maslo segrejemo v ponvi na srednje visoki temperaturi. Steaka začinimo in ju na vsaki strani pečemo 3 minute, da sta srednje pečena (odvisno od debeline steakov). Vzamemo ju iz ponve, pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati.
Ocvrti krompir razmastimo na kuhinjski brisači in solimo. Steaka prelijemo z omako, dodamo krompirček in postrežemo.