
Sestavine
- 150 g masla in še malo za model
- 150 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 žlici strjenega medu
- 1 žlica mletega cimeta
- 150 g ovsenih kosmičev
- 85 g kokosove moke
- 85 g sezamovih semen
- 50 g sončničnih semen
- 1 žlica moke
- 85 g indijskih oreškov (ali orehov)

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?
Sestavine
- 150 g masla in še malo za model
- 150 g svetlega sladkorja muskovado
- 2 žlici strjenega medu
- 1 žlica mletega cimeta
- 150 g ovsenih kosmičev
- 85 g kokosove moke
- 85 g sezamovih semen
- 50 g sončničnih semen
- 1 žlica moke
- 85 g indijskih oreškov (ali orehov)
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Pravokoten model za kolače, velik 20 x 30 cm, namastimo in obložimo s papirjem za peko. V veliki teflonski kozici stopimo maslo, dodamo sladkor, med in cimet ter z leseno kuhalnico mešamo pri nizki temperaturi 5 do 10 minut oziroma tako dolgo, da se sladkor raztopi.
Odstavimo in vmešamo preostale sestavine, da so dobro prekrite z masleno-cimetovo mešanico. Stresemo v model in pritisnemo ob dno, da dobimo enakomerno debelo plast. Pečemo 25 do 30 minut, da postane površina zlato rjava. Pustimo, da se pecivo 5 minut ohlaja, nato po površini zarežemo kvadrate; peciva ne jemljemo iz modla, dokler se povsem ne ohladi, ker bi se razlomilo. V dobro zaprti posodi se ohrani dva dni.