
Skutna torta z mandarinami
Ta skutna torta vedno uspe, mandarine pa poskrbijo za dodatno svežino
Skutna torta z mandarinami
Ta skutna torta vedno uspe, mandarine pa poskrbijo za dodatno svežino

Sestavine
krhko testo
- 125 g moke
- 65 g kristalnega sladkorja
- 65 g masla
- 1 jajce
- 1 žlička pecilnega praška
- maslo za model
nadev
- 5 dl mleka
- 200 g kristalnega sladkorja
- 1 zavitek praška za vaniljev puding
- 250 g skute (20 % maščobe)
- 250 g mandarinovih krhljev iz pločevinke
- 1 zavitek bistrega tortnega želeja
Preberite tudi

Tri obare, ki vas bodo pogrele na deževen dan
Na deževen dan se nič ne prileže bolj, kot krožnik tople domače obare. Pripravili smo tri slovenske klasike - telečjo obaro, kokošjo obaro in štajersko kislo juho.

Poznate razliko med vietnamskimi in spomladanskimi zvitki?
Odkrijte, kako se vietnamski in spomladanski zvitki razlikujejo, in si shranite naša dva preizkušena recepta s fotografijami postopka korak za korakom.

Francoska klasika, ki bo očarala vse ljubitelje morske hrane
Francoski Marseille, pristanišče ob Sredozemlju, je že dolgo znano kot mesto ribje juhe bouillabaisse.
Sestavine
krhko testo
- 125 g moke
- 65 g kristalnega sladkorja
- 65 g masla
- 1 jajce
- 1 žlička pecilnega praška
- maslo za model
nadev
- 5 dl mleka
- 200 g kristalnega sladkorja
- 1 zavitek praška za vaniljev puding
- 250 g skute (20 % maščobe)
- 250 g mandarinovih krhljev iz pločevinke
- 1 zavitek bistrega tortnega želeja
Postopek
Najprej pripravimo tortno podlago. Vse sestavine hitro zgnetemo v krhko testo. Oblikujemo ga v kepo in pokrito damo za eno uro v hladilnik.
Medtem pripravimo nadev. Mleko (4 dl) zavremo s kristalnim sladkorjem. Preostalo mleko zmešamo s praškom za puding in dolijemo k vrelemu mleku. Pustimo vreti približno eno minuto, nato odstavimo in ohladimo. V ohlajen puding vmešamo skuto.
Testo razvaljamo pol centimetra debelo in z njim obložimo tortni model premera 26 cm. Ob robu modla testo privzdignemo in ga dobro pritisnemo ob obod modla. Tortno podlago namažemo s skutno maso in površino lepo zgladimo.
Mandarinove krhlje odcedimo, sok pa prestrežemo; krhlje porazdelimo po skutni masi. Skutno torto pečemo v prej ogreti pečici pri 160 °C približno eno uro.
Tortni žele pripravimo z mandarinovim sokom in s tem prevlečemo ohlajeno torto. Razrežemo jo šele, ko se žele strdi.