
Cezarjeva solata na žaru
Lahka in osvežilna solata za vroče poletne dni
Cezarjeva solata na žaru
Lahka in osvežilna solata za vroče poletne dni

Sestavine
- 6 razpolovljenih glavic rimske solate
- 12 češnjevih paradižnikov
- 2 žlici medu
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 francoska štruca
- 0,5 dl oljčnega olja
- 2 drobno sesekljana stroka česna
- 100 g parmezana, nastrganega na ostružke
preliv
- sol in poper
- 2 rumenjaka
- sok in naribana lupinica 1 limete
- ½ žličke gorčice
- 2 brizga worcestrske omake
- 2 stroka česna
- 5 slanih filejev sardonov (inčunov)
- 10 g naribanega parmezana
- 10 kaper
- 2 dl repičnega olja
- 1 dl oljčnega olja
- 1 dl zelenjavne jušne osnove
- kajenski poper

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 6 razpolovljenih glavic rimske solate
- 12 češnjevih paradižnikov
- 2 žlici medu
- 2 žlici belega balzamičnega kisa
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 francoska štruca
- 0,5 dl oljčnega olja
- 2 drobno sesekljana stroka česna
- 100 g parmezana, nastrganega na ostružke
preliv
- sol in poper
- 2 rumenjaka
- sok in naribana lupinica 1 limete
- ½ žličke gorčice
- 2 brizga worcestrske omake
- 2 stroka česna
- 5 slanih filejev sardonov (inčunov)
- 10 g naribanega parmezana
- 10 kaper
- 2 dl repičnega olja
- 1 dl oljčnega olja
- 1 dl zelenjavne jušne osnove
- kajenski poper
Postopek
V skledici zmešamo med, balzamični kis in oljčno olje, solimo in popramo. V tej mešanici mariniramo solato s prerezano stranjo navzdol. Francosko štruco narežemo na rezine in jih premažemo z mešanico oljčnega olja in česna.
Za omako damo v mikser rumenjaka, limetin sok in lupinico, gorčico, worcestrsko omako, sardone, česen, kapre in parmezan ter na hitro zmešamo. Nato med mešanjem pri nizkih obratih v tankem curku prilijemo obe olji, da dobimo gladko in povezano omako. Nazadnje vmešamo jušno osnovo ter začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom.
Žar pripravimo za direktno in indirektno vročino (180 °). Solato spečemo na direktni vroči na prerezani strani, da dobi lepe proge od žara, nato jo prestavimo na indirektno vročino. Solatne polovice posujemo s parmezanovimi ostružki in pustimo, da se malo stopi. Medtem po obeh straneh rahlo opečemo rezine kruha
Solato razdelimo na krožnike, priložimo paradižničke in opečene kruhke, posujemo s še malo parmezana in ponudimo z omako.