
Češki vzhajani kruhovi cmoki
Kruhovi cmoki so odlični kot priloga mesnim jedem.
Češki vzhajani kruhovi cmoki
Kruhovi cmoki so odlični kot priloga mesnim jedem.

Sestavine
- 3 rezine belega kruha
- 500 g gladke moke
- 1 jajce
- 25 g kvasa
- 2 dl mleka
- 1 dl mineralne vode
- 1 žlička soli
- 1 žlica masla

No, to pa res ni nič novega
Raziskava, objavljena v Food Science & Nutrition, ki so jo v sodelovanju s podjetjem Barilla nedavno izvedli na parmski univerzi, je ugotovila, da uživanje testenin pomembno vpliva na naše čustveno blagostanje.

To je razlog, da je italijanska kulinarika tako priljubljena
Sreča, ki jo prinašajo ogljikovi hidrati, sir in cvrtje v enem grižljaju. To so siciljanski arancini di riso, ocvrte riževe kroglice z okusnim polnilom.

Recept za popolno poletno robidovo pito
Že res, da se nikoli ne naveličamo jabolčne pite in da pozno poleti naravnost obožujemo slivovo, ampak nikar ne podcenjujte robid! Tudi z njimi lahko pripravimo okusno poletno pito.
Sestavine
- 3 rezine belega kruha
- 500 g gladke moke
- 1 jajce
- 25 g kvasa
- 2 dl mleka
- 1 dl mineralne vode
- 1 žlička soli
- 1 žlica masla
Postopek
Kruh narežemo na centimeter velike kocke. V skledo presejemo moko; dodamo jajce in narezan kruh.
Kvas raztopimo v toplem mleku in ga dodamo k moki. Sestavine zgnetemo v gladko testo; med gnetenjem postopoma dodajamo mineralno vodo. Testo oblikujemo v kepo, ga damo nazaj v skledo, pomokamo in pokrito pustimo na toplem vzhajati 2 uri.
Vzhajano testo ponovno pregnetemo in razdelimo na 4 dele. Testo oblikujemo v štiri približno 15 centimetrov dolge in 2 do 3 centimetre debele štručke. Štručke položimo na pomokano delovno površino, pokrijemo in pustimo vzhajati približno 10 minut.
V veliki kozici zavremo zadostno količino posoljene vode, ki smo ji dodali žlico masla. Testene štručke rahlo kuhljamo v pokriti kozici približno 20 minut; med kuhanjem jih ne odkrivamo. Po 18 minutah kuhanja naredimo preizkus. Štručko previdno vzamemo iz vode in z vilicami večkrat prebodemo, da para lahko uide. Štručko prerežemo s kuhinjsko vrvico in preverimo, ali je testo kuhano, sicer ga damo nazaj v vodo in še nekaj časa rahlo kuhljamo.

Ko so češki kruhovi cmoki dovolj kuhani, jih poberemo iz vode, dobro odcedimo in narežemo na rezine.
Nasvet
Cmoki odlično teknejo z različnimi omakami in kuhano govedino.