
Češki vzhajani kruhovi cmoki
Kruhovi cmoki so odlični kot priloga mesnim jedem.
Češki vzhajani kruhovi cmoki
Kruhovi cmoki so odlični kot priloga mesnim jedem.

Sestavine
- 3 rezine belega kruha
- 500 g gladke moke
- 1 jajce
- 25 g kvasa
- 2 dl mleka
- 1 dl mineralne vode
- 1 žlička soli
- 1 žlica masla
Preberite tudi

Choco Salsa - sladica s TikToka, ki postaja viralna
Viralna sladica s TikToka: čokoladni čips in jagodna salsa – zabaven, preprost in okusen trend, ki ga lahko pripravite v nekaj minutah.

Popoln bešamel korak za korakom
Klasična francoska omaka bešamel je ena najbolj znanih belih omak. Uporabimo ga v lazanjah in musakah, je tudi osnova številnih drugih omak. Če boste sledili postopku, ki nam ga je korak za korakom pokazal chef Bine Volčič, se vam ne bo ponesrečil.

Ananas: preprost trik, kako ga hitro in enostavno olupiti brez noža
Ananas ni le za sadne solate. Preverili smo, kako ga hitro olupiti in kaj z njim skuhati.
Sestavine
- 3 rezine belega kruha
- 500 g gladke moke
- 1 jajce
- 25 g kvasa
- 2 dl mleka
- 1 dl mineralne vode
- 1 žlička soli
- 1 žlica masla
Postopek
Kruh narežemo na centimeter velike kocke. V skledo presejemo moko; dodamo jajce in narezan kruh.
Kvas raztopimo v toplem mleku in ga dodamo k moki. Sestavine zgnetemo v gladko testo; med gnetenjem postopoma dodajamo mineralno vodo. Testo oblikujemo v kepo, ga damo nazaj v skledo, pomokamo in pokrito pustimo na toplem vzhajati 2 uri.
Vzhajano testo ponovno pregnetemo in razdelimo na 4 dele. Testo oblikujemo v štiri približno 15 centimetrov dolge in 2 do 3 centimetre debele štručke. Štručke položimo na pomokano delovno površino, pokrijemo in pustimo vzhajati približno 10 minut.
V veliki kozici zavremo zadostno količino posoljene vode, ki smo ji dodali žlico masla. Testene štručke rahlo kuhljamo v pokriti kozici približno 20 minut; med kuhanjem jih ne odkrivamo. Po 18 minutah kuhanja naredimo preizkus. Štručko previdno vzamemo iz vode in z vilicami večkrat prebodemo, da para lahko uide. Štručko prerežemo s kuhinjsko vrvico in preverimo, ali je testo kuhano, sicer ga damo nazaj v vodo in še nekaj časa rahlo kuhljamo.

Ko so češki kruhovi cmoki dovolj kuhani, jih poberemo iz vode, dobro odcedimo in narežemo na rezine.
Nasvet
Cmoki odlično teknejo z različnimi omakami in kuhano govedino.