
Bučni »šarkelj« z mehko bučno sredico
Bučni »šarkelj« z mehko bučno sredico

Sestavine
testo
- 210 g zmehčanega masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 5 jajc
- 200 g moke
- 100 g mletih bučnih semen
- 8 g pecilnega praška
- 5 g mletega cimeta
bučna slaščičarska krema
- 350 g bučnega pireja
- 80 g sladkorja
- 30 g škrobne moke
- 4 rumenjaki
- naribana lupina ½ pomaranče
- 35 g masla na sobni temperaturi
za okras
- marelična marmelada
- 300 g mletih bučnih semen

Ne veste, kako izkostiti jagnječje stegno? Tukaj je preprost postopek
Poletje je sezona najboljše jagnjetine. Naučite se izkostiti jagnječje stegno hitro in brez napak – vodili vas bomo korak za korakom.

Priljubljena jed, ki jo boste pripravljali znova in znova
Recept za paprikaš je eden tistih, ki ga mora vsak shraniti v svojo knjižico receptov. Najboljši bo, če mu bomo dodali obilo kakovostne mlete sladke paprike.

Ribe stare do 10 dni? Vse to se lahko šteje kot 'sveže'
Če to berete, gotovo spadate med uživače, ki jim dišijo ribe. Vas zanima, kako suvereno izbrati svežo ribo ali pa iščete nov recept? Prišli ste na pravo mesto …
Sestavine
testo
- 210 g zmehčanega masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 5 jajc
- 200 g moke
- 100 g mletih bučnih semen
- 8 g pecilnega praška
- 5 g mletega cimeta
bučna slaščičarska krema
- 350 g bučnega pireja
- 80 g sladkorja
- 30 g škrobne moke
- 4 rumenjaki
- naribana lupina ½ pomaranče
- 35 g masla na sobni temperaturi
za okras
- marelična marmelada
- 300 g mletih bučnih semen
Postopek
Najprej pripravimo bučno slaščičarsko kremo. Bučni pire pripravimo tako, da bučo olupimo, skuhamo, odcedimo in pretlačimo. Vse sestavine, razen masla, zmešamo s paličnim mešalnikom. Maso prelijemo v kozico in na nizki temperaturi kuhamo, da se krema zgosti, ob tem pa stalno mešamo. Naj počasi vre vsaj 5 minut, da se škrob dobro pokuha. Ko je krema kuhana, jo prelijemo v posodo in jo na hitro ohladimo na 40 °C (naj bo mlačna na dotik). Primešamo zmehčano maslo. Krema mora biti gladka in svetleča. Površino kreme prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in jo shranimo v hladilniku.
Moko, cimet, pecilni prašek in mleta bučna semena zmešamo. V mešalniku penasto vmešamo maslo s sladkorjem. Počasi dodajamo jajca, da dobimo lepo maso. Primešamo suhe sestavine in maso naložimo v namaščen model.
Ohlajeno bučno kremo gladko zmešamo in jo nadevamo v dresirno vrečko. Kupčke kreme vbrizgamo v testo drugega poleg drugega 1 cm globoko po dolžini modla. Kolač pečemo 40 do 45 minut pri 165 °C v ventilatorski pečici oziroma 185 °C v klasični pečici. Po prvih 10 minutah odpremo pečico, po dolžini kolača z noževo konico zarežemo črto in nadaljujemo peko. Pečen kolač nekoliko ohladimo v modlu, nato ga zvrnemo iz modla in na rešetki ohladimo do konca. Ohlajenega premažemo z marelično marmelado, povaljamo v mletih bučnih semenih in poljubno okrasimo.

Nasvet
Čokoladno kuverturo za okras stopimo na 50 °C. Dobro jo premešamo in ohladimo na 30 °C. Premažemo jo po papirju za peko, pustimo, da se strdi, in nalomimo na želene kose.