
Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom
Okusna bržolna pečenka za obilno nedeljsko kosilo
Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom
Okusna bržolna pečenka za obilno nedeljsko kosilo

Sestavine
- 2 kg bržolne pečenke (za 2 rebri)
- sol in poper
- 4 velike rdeče čebule
- 4 žlice oljčnega olja in še malo za česen
- 1 žlica temnega sladkorja muskovado
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 veliki glavici česna
mesna omaka
- 1 žlica moke
- 6 dl sveže goveje jušne osnove (ali čiste goveje juhe)
- 2 žlici balzamičnega kisa

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.

Za gurmane: osso buco po receptu Vesne Pernarčič
Osso buco je v Italiji prava klasika. Pripravlja se iz bočnika s kostjo, počasi kuha in postreže z rumeno rižoto. Tako ga naredi Vesna Pernarčič.

To je sadež, ki ga je vredno imeti poleti v kuhinji
Če ste se že znašli pred rezino limete, iz katere niste mogli iztisniti več kot le nekaj kapljic soka, niste edini. Marsikoga limete spravijo ob živce, naša bralka nas je vprašala, zakaj je temu tako.
Sestavine
- 2 kg bržolne pečenke (za 2 rebri)
- sol in poper
- 4 velike rdeče čebule
- 4 žlice oljčnega olja in še malo za česen
- 1 žlica temnega sladkorja muskovado
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 veliki glavici česna
mesna omaka
- 1 žlica moke
- 6 dl sveže goveje jušne osnove (ali čiste goveje juhe)
- 2 žlici balzamičnega kisa
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Meso solimo in popramo, premažemo z oljem, ga položimo v pekač in pečemo 20 minut na vsakih 450 g teže, če želimo srednje surovo meso (rare), 25 minut na 450 g za srednje pečeno meso (medium) ali 30 minut na 450 g za dobro pečeno meso (well done).
Medtem olupimo čebule, a koreninski del pustimo. Narežemo jih na četrtine. V skledi zmešamo olje, sladkor in balzamični kis, v mešanici povaljamo čebulo, nato jo preložimo v manjši pekač. Česnovima glavicama odrežemo vrh, tako da se pokažejo goli stroki. Pokapamo ju z malo olja in priložimo v pekač s čebulo.
Uro in 15 minut pred koncem peke pečenke pekač s čebulo in česnom postavimo na spodnjo rešetko in pečemo, dokler pečenka ni gotova, čebula je mehka in karamelizira, česnovi stroki pa so dovolj mehki, da jih bomo lahko s prsti iztisnili iz lupin; med peko čebulo občasno obrnemo.
Pečenko vzamemo iz pečice, jo prestavimo na desko, pokrijemo z aluminijasto folijo in 20 minut pustimo počivati na toplem.