
Božični puran
Božični puran

Sestavine
- 1 očiščen puran, težek med 4,5 in 5 kg
- 1 vejica rožmarina
- šopek timijana
- 2 limoni
- 80 g slanine
- 150 g maskarponeja
- 2 čebuli
- sol
- poper
omaka
- 1 žlica moke
- 1 dl belega vina
- 6 dl puranje ali kokošje jušne osnove

Od burgerja do njokov: 10 brezmesnih kosil, ki bodo navdušila vso družino
Iščete ideje za brezmesna kosila? Imamo 10 slastnih receptov, s katerimi mesa sploh ne boste pogrešali.

Pozabite na aperol, to je hit napitek tega poletja
Če boste letos postregli limoncello namesto aperola, boste zagotovo naredili vtis. In verjemite, nihče ga ne bo pogrešal.

5 receptov za lazanjo, ki vas bodo navdušili
Kakšna sreča, da je Italija tako blizu, da se je vpliv njene kuhinje tako lepo udomačil tudi pri nas. In še večja sreča, da je njihova kulinarika tako dostopna!
Sestavine
- 1 očiščen puran, težek med 4,5 in 5 kg
- 1 vejica rožmarina
- šopek timijana
- 2 limoni
- 80 g slanine
- 150 g maskarponeja
- 2 čebuli
- sol
- poper
omaka
- 1 žlica moke
- 1 dl belega vina
- 6 dl puranje ali kokošje jušne osnove
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Purana splaknemo in osušimo s kuhinjsko brisačo. Limoni na tanko olupimo. Polovico rožmarinovih in timijanovih lističev splaknemo in sesekljamo. Slanino sesekljamo. Čebulo olupimo in grobo narežemo. V posodi pomešamo limonovo lupinico, rožmarin, timijan, slanino in maskarpone. Solimo in popramo.
Olupljeni limoni razpolovimo in ju skupaj s preostankom timijanovih in rožmarinovih vejic položimo v notranjost purana (v votlino).

Z rokami raztegnemo kožo na puranovih prsih tako, da nastane žep, ki ga s pomočjo vrečke napolnimo z maskarponejevo kremo in jo razporedimo tako, da se debela plast kreme enakomerno porazdeli po mesu.

Rezine čebule položimo v veliko ognjevarno posodo, nanje položimo purana, dolijemo malo vode in ohlapno prekrijemo z aluminijasto folijo. Pečemo 3 do 3,5 ur oziroma tako dolgo, da se iz mesa ne pocedi bister sok, ko ga prebodemo. Med peko vsake pol ure purana zalijemo z omako, ki nastaja pri peki. Če je treba, dolijemo malo vode. Zadnjih 30 minut ga pečemo odkritega, da se koža zlato zapeče.
Ko je puran pečen, ga vzamemo iz pečice, prenesemo na pladenj, ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo stati približno 30 minut. Iz pekača odstranimo odvečno maščobo in kose čebule, pekač postavimo na srednje močen ogenj in posipamo z žlico moke. Ob mešanju kuhljamo 2 minuti, nato počasi dodamo belo vino in jušno osnovo. Zavremo in ob tem postrgamo zapečene delce z dna pekača, nato pa na nizkem ognju kuhamo še približno 15 minut. Omako postrežemo skupaj s puranom.