
Bezgova vodka s kosmuljami
Presenetite prijatelje s prav posebnim pomladnim napitkom
Bezgova vodka s kosmuljami
Presenetite prijatelje s prav posebnim pomladnim napitkom

Sestavine
- 300 g kosmulj
- 20 kobulov bezgovih cvetov
- nekaj trakov limonove lupine
- 7 dl kakovostne vodke
- 350 g rjavega sladkorja

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 300 g kosmulj
- 20 kobulov bezgovih cvetov
- nekaj trakov limonove lupine
- 7 dl kakovostne vodke
- 350 g rjavega sladkorja
Postopek
Kosmulje razdelimo v dva litrska kozarca in jih čisto narahlo stremo z ročajem lesene kuhalnice. Bezgove cvetove osmukamo (stebla zavržemo) in jih dodamo v kozarca, dodamo še limonovo lupino in prelijemo z vodko. Bezgove cvetove potopimo v vodko, pokrijemo s krogom papirja za peko in kozarca tesno zapremo. Pustimo prepajati najmanj 48 ur ali do 1 teden.
Fino cedilo obložimo s kuhinjskim papirjem in ga postavimo na veliko skledo. Vanjo precedimo vodko in zavržemo cvetove in kosmulje.
Sladkor vsujemo v kozico, dodamo 3,5 dl vode in nežno segrevamo, da se sladkor stopi. Temperaturo povečamo, nežno zavremo in kuhamo, da nastane sirup in povre za polovico – približno 10 minut. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato ga 1 dl dodamo bezgovi vodki. Dobro zmešamo in pokusimo; če si želimo slajši liker, dodamo še malo sirupa.
Bezgovo vodko odlijemo v stekleničke in shranimo v hladnem, suhem prostoru. Ohrani se več let, vendar okus po enem letu izzveni.
Nasvet
Bezgovo vodko ponudimo z limonado ali tonikom ali dodamo kakemu koktajlu.