© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bezgova vodka s kosmuljami

Presenetite prijatelje s prav posebnim pomladnim napitkom

Bezgova vodka s kosmuljami

Presenetite prijatelje s prav posebnim pomladnim napitkom

Čas priprave /
Zahtevnost Enostavno
Količina 7 dl
Oznake
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Bezgova vodka s kosmuljami

Sestavine

  • 300 g kosmulj
  • 20 kobulov bezgovih cvetov
  • nekaj trakov limonove lupine
  • 7 dl kakovostne vodke
  • 350 g rjavega sladkorja
babicina shramba Shutter.jpg

Slasten namaz iz pečenih paprik

To je preprost in varčen, a res okusen in zdrav namaz iz pečenih paprik. Vsi poznamo ajvar, ki tudi vsebuje pečene paprike (poleg drugih sestavin). Ta namaz je po teksturi bolj grob in seveda čisto drugačnega okusa.

Sestavine

  • 300 g kosmulj
  • 20 kobulov bezgovih cvetov
  • nekaj trakov limonove lupine
  • 7 dl kakovostne vodke
  • 350 g rjavega sladkorja

Postopek

1

Kosmulje razdelimo v dva litrska kozarca in jih čisto narahlo stremo z ročajem lesene kuhalnice. Bezgove cvetove osmukamo (stebla zavržemo) in jih dodamo v kozarca, dodamo še limonovo lupino in prelijemo z vodko. Bezgove cvetove potopimo v vodko, pokrijemo s krogom papirja za peko in kozarca tesno zapremo. Pustimo prepajati najmanj 48 ur ali do 1 teden.

2

Fino cedilo obložimo s kuhinjskim papirjem in ga postavimo na veliko skledo. Vanjo precedimo vodko in zavržemo cvetove in kosmulje.

3

Sladkor vsujemo v kozico, dodamo 3,5 dl vode in nežno segrevamo, da se sladkor stopi. Temperaturo povečamo, nežno zavremo in kuhamo, da nastane sirup in povre za polovico – približno 10 minut. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato ga 1 dl dodamo bezgovi vodki. Dobro zmešamo in pokusimo; če si želimo slajši liker, dodamo še malo sirupa.

4

Bezgovo vodko odlijemo v stekleničke in shranimo v hladnem, suhem prostoru. Ohrani se več let, vendar okus po enem letu izzveni.

Nasvet

Bezgovo vodko ponudimo z limonado ali tonikom ali dodamo kakemu koktajlu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.