
Bezgova vodka s kosmuljami
Presenetite prijatelje s prav posebnim pomladnim napitkom
Bezgova vodka s kosmuljami
Presenetite prijatelje s prav posebnim pomladnim napitkom

Sestavine
- 300 g kosmulj
- 20 kobulov bezgovih cvetov
- nekaj trakov limonove lupine
- 7 dl kakovostne vodke
- 350 g rjavega sladkorja
Preberite tudi

Kako jesti surove ribe: okusno, a varno
Surove ribe niso več rezervirane le za japonski suši. V različnih kulturah po svetu imajo svojo edinstveno obliko priprave – od lahkotnega italijanskega cruda do bogatih havajskih skled poke.

Njoki malo drugače: 7 idej, ki vedno uspejo
Njoki, svaljki, lulčki ... sami jim dajte ime, mi vam pomagamo z idejami z različnih vetrov.

Kako prepoznati sveže šparglje?
Pri špargljih se močno pozna vsaka ura skladiščenja, zato je dobro vedeti, kako prepoznati njihovo svežino.
Sestavine
- 300 g kosmulj
- 20 kobulov bezgovih cvetov
- nekaj trakov limonove lupine
- 7 dl kakovostne vodke
- 350 g rjavega sladkorja
Postopek
Kosmulje razdelimo v dva litrska kozarca in jih čisto narahlo stremo z ročajem lesene kuhalnice. Bezgove cvetove osmukamo (stebla zavržemo) in jih dodamo v kozarca, dodamo še limonovo lupino in prelijemo z vodko. Bezgove cvetove potopimo v vodko, pokrijemo s krogom papirja za peko in kozarca tesno zapremo. Pustimo prepajati najmanj 48 ur ali do 1 teden.
Fino cedilo obložimo s kuhinjskim papirjem in ga postavimo na veliko skledo. Vanjo precedimo vodko in zavržemo cvetove in kosmulje.
Sladkor vsujemo v kozico, dodamo 3,5 dl vode in nežno segrevamo, da se sladkor stopi. Temperaturo povečamo, nežno zavremo in kuhamo, da nastane sirup in povre za polovico – približno 10 minut. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato ga 1 dl dodamo bezgovi vodki. Dobro zmešamo in pokusimo; če si želimo slajši liker, dodamo še malo sirupa.
Bezgovo vodko odlijemo v stekleničke in shranimo v hladnem, suhem prostoru. Ohrani se več let, vendar okus po enem letu izzveni.
Nasvet
Bezgovo vodko ponudimo z limonado ali tonikom ali dodamo kakemu koktajlu.