
Bageta s sirom in česnom
Česen je nepogrešljiva sestavina v vsaki kuhinji. Z njim začinimo in oplemenitimo okus različnih jedi, dodamo ga v solate, zlasti zeleno listnato, uživamo pa tudi surovega.
Bageta s sirom in česnom
Česen je nepogrešljiva sestavina v vsaki kuhinji. Z njim začinimo in oplemenitimo okus različnih jedi, dodamo ga v solate, zlasti zeleno listnato, uživamo pa tudi surovega.

Skupaj z oljčnim oljem in malo soli je že zadostna zabela oziroma minimalna omaka za testenine. Pravzaprav si brez njega težko zamislimo katero koli resno jed sredozemske kuhinje.
Česen so redno uživali že v stari Asiriji, Babilonu, Egiptu, Grčiji in Rimu. In to ne le zaradi imenitnega okusa! O njegovih pozitivnih učinkih na zdravje in dobro počutje so pisali številni zdravniki, različni misleci pa so poročali tudi njegovih pozitivnih učinkih na mišljenje. Česen je pravzaprav prvo, najstarejše in najbolj priznano sredstvo proti številnim težavam.
Sestavine
- 5 strokov česna
- 1 šopek svežega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- 115 g sira
- 3 žlice masla
- 2 bageti
- sol
Preberite tudi

Ideja za okusno velikonočno kosilo
Bi letos za praznike ponudili nekaj posebnega, ne samo svinjske pečenke in praženega krompirja? Imamo rešitev!

Skupaj z otroki pripravimo velikonočne sladice
Otroci imajo izredno radi pisano praznično vzdušje, vendar pogosto niso preveč navdušeni nad šunko in hrenom. Sladki priboljški pa so povsem druga zgodba.

Aleluja, skoraj pozabljena slovenska postna jed
Aleluja, skoraj pozabljena postna jed iz olupkov repe, znova osvaja slovenske kuhinje in oživlja našo kulinarično dediščino.
Sestavine
- 5 strokov česna
- 1 šopek svežega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
- 115 g sira
- 3 žlice masla
- 2 bageti
- sol
Postopek
Olupljen česen in peteršilj skupaj z oljčnim oljem zmiksamo v mešalniku. Mešanico pretresemo v ponev, v kateri smo pred tem raztopili maslo in dobro premešamo.
Sir narežemo na kocke.
V bageti napravimo več zarez, v katere razporedimo česnovo maslo in nekaj kock sira. Bageti zavijemo v aluminijasto folijo, položimo na rešetko v pečici in pri 190 °C pečemo približno 10 minut. Pred koncem peke folijo nekoliko odvijemo, da se bageti po vrhu zlato zapečeta.