Kako prepoznati sveže šparglje?
Pri špargljih se močno pozna vsaka ura skladiščenja, zato je dobro vedeti, kako prepoznati njihovo svežino.

Na nas se je obrnila bralka, ki jo zanima kako lahko v trgovini prepozna sveže šparglje. »Ko se sprehajam po trgovinah, na policah pri zelenjavi vidim lepe, sveže beluše. Vendar se bojim, da niso prišli na polico tisto jutro, ampak že veliko prej. Kako naj prepoznam zares sveže beluše,« se sprašuje.
Čas je ključnega pomena za svežino špargljev
Šparglji, pogosto imenovani tudi kraljevska zelenjava, so ena prvih dobrot, ki jih narava ponudi spomladi. S svojo nežno, rahlo oreškasto aromo in bogato hranilno vrednostjo predstavljajo pomembno poživitev vsakodnevnega jedilnika, že od nekdaj so izjemno cenjeni tudi v visoki kulinariki.
RECEPT: Lososova pita s šparglji
Najboljši so seveda tisti šparglji, ki jih porežemo na domačem vrtu in takoj uporabimo v kuhinji. Ker pa vsi nimamo možnosti za gojenje te vsestransko uporabne zelenjave, so lahko odlična alternativa tudi tisti, ki jih kupimo na tržnici ali v trgovini.

Pri tem je dobro vedeti, kako preveriti, ali so šparglji, ki jih nameravamo kupiti, zares sveži. Če so dolgo na poti ali v trgovini, bo večji del posameznega šparglja treba zavreči, ker bo otrdel, kožico bo treba olupiti, prav tako ne bo pristne sočnosti, kar se bo poznalo tudi na končni jedi. Tega, pa si zagotovo nihče ne želi.
Kako torej prepoznati sveže šparglje?
Osnovni pokazatelj svežine špargljev je prav gotovo njihova čvrstost. Sveži beluši se namreč ne zvijajo in niso mehki. Če vzamete dva šparglja in z enim rahlo udarite ob drugega, se mora slišati jasen zvok.
Pri svežem šparglju spodnji del običajno ni skoraj nič olesenel in ga ne bo potrebno odrezati. Če špargelj prerežete, mora biti mesto ureza svetlo in sočno, nikakor izsušeno. Če ga stisnete, se mora pokazati vsaj kapljica soka. Preden se odločite za nakup špargljev, je dobro preveriti tudi, da stebla niso gnila ali vršički celo plesnivi.
Katere jedi lahko pripravite iz špargljev?
V kuhinji so šparglji izjemno vsestranski. Uporabite jih lahko za pripravo juh, solat, omlet, testenin, rižot, zelenjavnih jedi, enolončnic, pit in mesnih jedi. Če jih postrežete za predjed, jih lahko prelijete z različnimi polivkami ali omakami. Odlični so tudi kot priloga k mesnim ali ribjim jedem.
Še nekaj okusnih receptov s šparglji:
Brancin s šparglji in mladim krompirjem

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se