© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 2 min.

Recept za najboljše mlince


Barbara Slivnik
29. 10. 2025, 06.00
Posodobljeno
11:51
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.

Mlinci
Shutterstock
Mlinci

Mlinci so odlična priloga za martinovo, sicer pa jed z resnično slabo uresničenim potencialom. Priprava je sila preprosta, obrnemo jih lahko na sladko ali slano, postrežemo pa kot prilogo, glavno jed ali prigrizek.

Naj za martinovo zadiši po domačih mlincih

Mlince običajno kar kupimo, a recept je tako preprost, da bi se veljalo v njihovi pripravi preizkusiti tudi doma. Potrebovali bomo moko, sol, jajca, vodo in nekaj potrpežljivosti. Najprej umesimo gladko testo in ga pustimo, da počiva 10 minut.

Nato ga razdelimo na enake dele ter razvaljamo na približno 2 mm debele ploskve. Te položimo na pekač, ki smo ga prej ogreli v pečici, in pečemo 10 minut, da se zlato obarvajo.

Preberite še

Če želimo, da so mehurji bolj opazni, mlince med peko poškropimo z malo vode.

Za veliki finale jih le še nadrobimo na poljubno velike kose.

Pečene mlince lahko v temnem in suhem prostoru hranimo v papirnati vrečki ali ustrezni posodi (kot na primer jušne rezance) tudi do tri mesece.

martinovo.jpg
Dober tek
Martinovo se bliža - pričakajte ga pripravljeni

Kako skuhamo mlince

Če smo čisto natančni, mlincev pravzaprav ne kuhamo, temveč samo na hitro poparimo. Zdrobljene mlince v posodi prelijemo z vrelo osoljeno vodo in pustimo stati nekaj minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedimo in zabelimo.

Tradicionalno so mlince kot samostojno jed zabelili z mastjo ter postregli s praženo čebulo, kislo smetano in ocvirki, danes pa jih 'okopamo' v soku, ki je nastal pri peki račke ali gosi.

Izognite se naslednjim napakam z našimi nasveti

  • Testo za domače mlince mora biti res gladko in voljno, zato ga dobro pregnetite.
  • Testo za mlince je treba res natančno razvaljati in pri tem paziti, da je res tanko.
  • Za lažji prenos na pekač lahko razvaljano testo narežemo na trakove.
  • Da mlinci ne bodo premehki, jih poparimo le za 5 minut.
  • Da se mlinci ne bodo zlepili, jih je treba dobro odcediti.
  • Mlincev ne smemo preveč mešati, da ne razpadejo v drobce.
  • Medtem ko lahko suhe mlince hranimo tudi do tri mesece, je treba poparjene porabiti v enem dnevu.
mlinci.jpg
Profimedia
Testo je treba res dobro pregnesti

S čim še postreči mlince

Poleg račke in rdečega zelja, lahko mlince postrežemo tudi ob drugih vrstah mesa, predvsem raznih pečenkah, ali pa dušeni zelenjavi. Iz mlincev (tudi ostankov) lahko naredimo tudi slastno kosilo iz pečice, tako da jih stresemo v pekač, prekrijemo z jajci in smetano ali sirom, in dobro zapečemo.

Če želimo iz mlincev napraviti sladico, jih postrežemo s pečenim ali svežim sadjem ter dodamo sladkor ali med. Če se želimo pošaliti s tradicijo, pa jih postrežemo kot tacose – s finimi pomakami.

E-novice · Kulinarika

Prijavite se na e-novice in vsak teden prejmite nove recepte, kuharske trike in ideje za raznolike in okusne obroke.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.