Recept za najboljše mlince
Kaj na krožnikih ne sme manjkati na martinovo? Mlinci, zabeljeni s sokom, ki se je nabral pri peki račke ali goske. Letos jih pripravite sami, tako bodo res najboljši.
Mlinci so odlična priloga za martinovo, sicer pa jed z resnično slabo uresničenim potencialom. Priprava je sila preprosta, obrnemo jih lahko na sladko ali slano, postrežemo pa kot prilogo, glavno jed ali prigrizek.
Naj za martinovo zadiši po domačih mlincih
Mlince običajno kar kupimo, a recept je tako preprost, da bi se veljalo v njihovi pripravi preizkusiti tudi doma. Potrebovali bomo moko, sol, jajca, vodo in nekaj potrpežljivosti. Najprej umesimo gladko testo in ga pustimo, da počiva 10 minut.
Nato ga razdelimo na enake dele ter razvaljamo na približno 2 mm debele ploskve. Te položimo na pekač, ki smo ga prej ogreli v pečici, in pečemo 10 minut, da se zlato obarvajo.
Če želimo, da so mehurji bolj opazni, mlince med peko poškropimo z malo vode.
Za veliki finale jih le še nadrobimo na poljubno velike kose.
Pečene mlince lahko v temnem in suhem prostoru hranimo v papirnati vrečki ali ustrezni posodi (kot na primer jušne rezance) tudi do tri mesece.
Kako skuhamo mlince
Če smo čisto natančni, mlincev pravzaprav ne kuhamo, temveč samo na hitro poparimo. Zdrobljene mlince v posodi prelijemo z vrelo osoljeno vodo in pustimo stati nekaj minut, da se zmehčajo. Nato jih odcedimo in zabelimo.
Tradicionalno so mlince kot samostojno jed zabelili z mastjo ter postregli s praženo čebulo, kislo smetano in ocvirki, danes pa jih 'okopamo' v soku, ki je nastal pri peki račke ali gosi.
Izognite se naslednjim napakam z našimi nasveti
- Testo za domače mlince mora biti res gladko in voljno, zato ga dobro pregnetite.
- Testo za mlince je treba res natančno razvaljati in pri tem paziti, da je res tanko.
- Za lažji prenos na pekač lahko razvaljano testo narežemo na trakove.
- Da mlinci ne bodo premehki, jih poparimo le za 5 minut.
- Da se mlinci ne bodo zlepili, jih je treba dobro odcediti.
- Mlincev ne smemo preveč mešati, da ne razpadejo v drobce.
- Medtem ko lahko suhe mlince hranimo tudi do tri mesece, je treba poparjene porabiti v enem dnevu.
S čim še postreči mlince
Poleg račke in rdečega zelja, lahko mlince postrežemo tudi ob drugih vrstah mesa, predvsem raznih pečenkah, ali pa dušeni zelenjavi. Iz mlincev (tudi ostankov) lahko naredimo tudi slastno kosilo iz pečice, tako da jih stresemo v pekač, prekrijemo z jajci in smetano ali sirom, in dobro zapečemo.
Če želimo iz mlincev napraviti sladico, jih postrežemo s pečenim ali svežim sadjem ter dodamo sladkor ali med. Če se želimo pošaliti s tradicijo, pa jih postrežemo kot tacose – s finimi pomakami.
Prava jesenska martinova pojedina
Pečena martinova gos s kostanjem in jabolki
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se