
Polnjeni lignji z rižem
Prava morska poslastica
Polnjeni lignji z rižem
Prava morska poslastica

Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 zreli podolgovati paradižniki
- 75 g domače polsuhe salame
- 4 očiščeni lignji (približno 700 g)
- majhen šopek peteršilja
- 4 žlice oljčnega olja
- 100 g riža basmati
- 1 dl belega vina
- 2 dl piščančje jušne osnove
- sol in poper
ko postrežemo
- zelena solata
- hrustljav kruh
Preberite tudi

Ideje za kosilo v manj kot 30 minutah: hitro, preprosto in nasitno
Zbirka hitrih receptov jedi, pripravljenih v manj kot pol ure. Za vse, ki iščete ideje za hitro, a kakovostno kosilo brez dolgčasa na krožniku.

Kiš - francoska pita, ki jo lahko prinesete na piknik
Pomlad nam ponuja celo vrsto dobrot, iz katerih lahko pripravimo izjemno okusne jedi, polne pomladne svežine in sočnosti.

Bralka sprašuje: ‘Kako shraniti meto, da bo res ostala sveža?’
"Na tržnici po navadi kupim velik šop mete. Sveža ostane le dan ali dva in jo nazadnje zavržem. Kako naj jo shranim, da bo ostala sveža vsaj do naslednjega tedna, ko spet obiščem tržnico?"
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 zreli podolgovati paradižniki
- 75 g domače polsuhe salame
- 4 očiščeni lignji (približno 700 g)
- majhen šopek peteršilja
- 4 žlice oljčnega olja
- 100 g riža basmati
- 1 dl belega vina
- 2 dl piščančje jušne osnove
- sol in poper
ko postrežemo
- zelena solata
- hrustljav kruh
Postopek
Salami odstranimo ovoj in jo narežemo na majhne koščke. Čebulo in česen sesekljamo. Paradižnik narežemo na koščke. Lignje očistimo, telesa lignjev pustimo cela, lovke pa grobo nasekljamo. Peteršilj drobno sesekljamo.
V globoki ponvi segrejemo olje in na njem pražimo salamo 2 do 3 minute, da se rahlo hrustljavo zapeče. Dodamo čebulo in ščep soli ter pražimo še 10 minut, da se čebula zmehča. Dodamo česen in pražimo še minuto, nato dodamo riž in vse dobro premešamo. Prilijemo vino in pustimo vreti, da izpari. Nato dodamo paradižnik in jušno osnovo ter nežno kuhamo 12 minut, da se riž zmehča. Primešamo lovke lignjev in peteršilj ter malo solimo in popramo.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V koničasti del lignjev naredimo majhno luknjico (da se v pečici ne bodo razpočili), nato jih nadevamo (a ne preveč) z riževo mešanico. Položimo jih v pekač in naokrog razporedimo preostali nadev, pokapamo z oljčnim oljem in pečemo 20 minut. Postrežemo z zeleno solato in kruhom.