
Kaj boste skuhali danes?
Polnjeni lignji z rižem
Prava morska poslastica
Polnjeni lignji z rižem
Prava morska poslastica

Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 zreli podolgovati paradižniki
- 75 g domače polsuhe salame
- 4 očiščeni lignji (približno 700 g)
- majhen šopek peteršilja
- 4 žlice oljčnega olja
- 100 g riža basmati
- 1 dl belega vina
- 2 dl piščančje jušne osnove
- sol in poper
ko postrežemo
- zelena solata
- hrustljav kruh

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 zreli podolgovati paradižniki
- 75 g domače polsuhe salame
- 4 očiščeni lignji (približno 700 g)
- majhen šopek peteršilja
- 4 žlice oljčnega olja
- 100 g riža basmati
- 1 dl belega vina
- 2 dl piščančje jušne osnove
- sol in poper
ko postrežemo
- zelena solata
- hrustljav kruh
Postopek
Salami odstranimo ovoj in jo narežemo na majhne koščke. Čebulo in česen sesekljamo. Paradižnik narežemo na koščke. Lignje očistimo, telesa lignjev pustimo cela, lovke pa grobo nasekljamo. Peteršilj drobno sesekljamo.
V globoki ponvi segrejemo olje in na njem pražimo salamo 2 do 3 minute, da se rahlo hrustljavo zapeče. Dodamo čebulo in ščep soli ter pražimo še 10 minut, da se čebula zmehča. Dodamo česen in pražimo še minuto, nato dodamo riž in vse dobro premešamo. Prilijemo vino in pustimo vreti, da izpari. Nato dodamo paradižnik in jušno osnovo ter nežno kuhamo 12 minut, da se riž zmehča. Primešamo lovke lignjev in peteršilj ter malo solimo in popramo.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). V koničasti del lignjev naredimo majhno luknjico (da se v pečici ne bodo razpočili), nato jih nadevamo (a ne preveč) z riževo mešanico. Položimo jih v pekač in naokrog razporedimo preostali nadev, pokapamo z oljčnim oljem in pečemo 20 minut. Postrežemo z zeleno solato in kruhom.
Priljubljeni recepti
Ravioli s špinačo
Ali ste vedeli, da največ različnih vrst testenin na kvadratni kilometer premore Istra? Med drugim fuže, pljukance, pasutice, lazanje, fideline, raviole, krafe, makarune, rigatone, njoke … za Istro je na vrsti Italija, kjer poznajo več sto vrst testenin, ki se razvrščajo v kategorije kratkih, dolgih, sušenih, svežih, polnjenih … Med sveže in polnjene testenine uvrščamo raviole, torteline, žlikrofe in druge.