Huda v Brežicah: butično doživetje pice, glasbe in vina
Preverili smo, zakaj je brežiška picerija Huda tako zelo huda, kar smo sicer nekoč že ugotovili.

Dan pred dnevom zmage smo se torej odpravili po cesti bratstva in enotnosti iz Ljubljane v smeri proti Zagrebu. A še preden na poti zmanjka naše domovine, smo zavili v Brežice. Tam namreč deluje butična picerija, ki ji tega pridevnika nismo dodali le zaradi ličnih prostorskih razsežnosti, ampak zaradi njene ponudbe. Ta je takšna, kot se za butike spodobi: v vseh pogledih izbrana.

Ravno oni dan me je poklicala prijateljica in vprašala, katero picerijo ji priporočam na poti iz Zagreba v Ljubljano. Ko sem ji svetoval Hudo, mi je malce zmedeno odgovorila: ampak tam imajo samo pice. Hmmm, pa poglejmo …
Pravo doživetje
Huda je picerija, ki je še več kot to. Resda ne v smislu, da ponuja še recimo kalamare ali špagete, ampak da ponuja širše doživetje pice.

Ob res hudih picah neapeljskega sloga ponujajo še hud tiramisu, hudo izbiro vina in vse skupaj podložijo še s hudo muziko. In to v hudem, ličnem ambientu, ki so ga opremili karseda trajnostno: opremo so zbirali na boljših sejmih, propadlih objektih in starih gostilnah od Budimpešte do Trsta.

Kombinacijo vsega naštetega podkrepijo z najboljšimi možnimi sestavinami, ki jim posvetijo prav posebno pozornost. Pravzaprav še veliko več kot testu, ki ga po počasnem postopku z najmanj 24-urno fermentacijo pripravljajo po svoji preizkušeni recepturi, z ravno prav odmerjeno mešanico mok, da pričara res odlično aromo.

Ugleden certifikat
Za nadev uporabljajo premišljene kombinacije italijanskih sestavin najvišje kakovosti in z zaščitenim geografskim poreklom, svežo zelenjavo pa si priskrbijo pri domačih pridelovalcih. In to v dovoljšnji meri, da se Huda ponaša s certifikatom Brežice Izbrano, kar je izjemno pohvalno. Isti certifikat nosi denimo brežiška Ošterija Debeluh z Michelinovim priznanjem. V vsej Sloveniji je le še ena samostojna picerija (ki ni poleg tega še gostilna) s podobnim certifikatom, in sicer v Radovljici.

Seveda smo si privoščili najnovejšo pico z oznako Brežice Izbrano, kar pomeni, da mora vsebovati vsaj polovico sestavin lokalnega izvora. Zona B so duhovito poimenovali specialiteto, ki jo pripravijo s kremo rdeče pese, parmezanom, mocarelo, mlado špinačo, hladno dimljeno postrvjo, kremo iz rikote (skute) in hrena ter mešanimi semeni. Kombinacija morda na prvi pomislek deluje nenavadno, a ko smo jo pokusili, so se vsi dvomi razblinili. Izkazala se je za neverjetno uravnoteženo, sočno in okusno.

Slavo je bilo ime drugi pici iz dnevnega izbora, ki je ni v stalni ponudbi. Nadevajo jo s pestom, parmezanom, mocarelo, domačim kulenom, rezinami limone in stracciatello. Presenetile so nas rezine limone, ki vsekakor sodijo med najbolj duhovite domislice, kar smo jih doživeli na pici. Ampak prav te so, rahlo popečene, s svojo kislino poskrbele za odlično uravnotežen okus.

Dobro premišljen jedilnik
V hudi seveda ponujajo tudi pice s povsem klasičnimi nadevi. A denimo klasiko z imenom uno, torej s pelati, kuhanim pršutom, mocarelo, šampinjoni in artičokami, so na jedilnem listu z 12 picami zvito uvrstili šele za pico z imenom karamela, ki je nadevana z mocarelo, ohrovtom, karamelizirano čebulo, gobami, sezamom in domačim baziličnim pestom.

In seznam z 12 picami, ki ga ne spreminjajo, je res dobro premišljen. Začne se s čistima klasikama, margerito s pelati, mocarelo, parmezanom in baziliko ter marinaro s pelati, česnom, origanom, baziliko in oljčnim oljem. Najbogatejša je pica tuf s kremo tartufov, mocarelo, mešanimi gobami, sušenim pršutom, baziliko, črnimi oljkami in parmezanom. Kljub dejstvu, da je ponudba na zares visoki ravni, so cene pic, ki se začnejo pod desetakom, povsem prijazne.

Edinstvena ponudba vina
Poleg hudih pic Huda ponuja še štiri hude predjedi (med njimi solato in narezek) ter natanko par sladic. Cannole in preizkušeno res hud tiramisu.

Posebno zanimiv je v Hudi oddelek s tekočimi zadevami. Poleg nekaj vrst piva, štirih žganic, šestih koktajlov in vrste brezalkoholnih napitkov zares hudo preseneti vinska karta. Ponuja namreč vrsto imenitnih buteljk iz Posavja, Bizeljskega, Goriških brd, Vipavske doline, Istre, Štajerske, Bele krajine, Piemonta in Benečije. Ob vsakem vinu so jasno označeni okusi in arome, posebno zanimivo je priporočilo za glasbeno spremljavo, poleg tega pa vsako vino povežejo tudi z določenim razpoloženjem.

Ampak to še ni vse! Buteljke vrhunskega vina so na voljo po prijaznih, skoraj trgovinskih cenah, zlasti če si jih vzamete za domov. Huda je namreč – kako hudo prikladno – odprta vsak dan v tednu.
Rezervirajte pa le!
Huda je vsekakor picerija, ki v svoji kategoriji preprosto daleč naokoli nima konkurence. Najbližjo kvečjemu v Zagrebu, pa še to ne na ravni celotne ponudbe. Tudi to je razlog, da se k Hudi v Brežice na izkušnjo dobre pice in vsega, kar sodi zraven, vedno znova vračajo številni gostje iz sosednje prestolnice. Tik pred našim obiskom so v Hudi ob pici in izbranem vinu denimo uživali člani legendarne rokovske zasedbe iz Zagreba. Pogosto se tam ustavijo celo najpomembnejša imena vrhunske kulinarike iz celotne regije, ko se jim pač zahoče – pice.

In še nekaj. Če se namenite v Hudo, zlasti ob koncu tedna, vsekakor prej pokličite in si rezervirajte mizo. V butični Hudi je namreč na voljo samo 20 mest, nekaj več jih je na terasi.

Sponzorirana objava
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se