Damjan Fink
Kuhar, ki pri svojih osemindvajsetih pravi, da je že veliko dosegel in da je treba dati prednost tudi mlajšim. Je eden najbolj uspešnih slovenskih kuharjev mlajše generacije, ki se rad loteva novih projektov in se mu nasmeh z lic ne izbriše, tudi kadar je popolnoma zasut z delom. Živi v Novem mestu, a trenutno kuha v Ljubljani, kjer vodi kuhinjo Gostilne na gradu. Pred tem je bil zaposlen v Termah Krka, nato je leto in pol nabiral izkušnje v Hiši Franko v Starem selu pri Kobaridu. Pred leti je uspešno izpeljal projekt Kulinarični zakladi Slovenije in z njim k sodelovanju pritegnil mlade kuharje in natakarje iz vse Slovenije. Enoletno raziskovanje slovenske kulinarične dediščine so strnili v kuharsko knjigo Igra okusov, v kateri so tradicionalne jedi uspešno nadgradili s svojo inovativnostjo. Ko je bil projekt končan, je ustanovil Zavod Okus, ki združuje mlade s ciljem, željo in pogumom narediti gastronomijo v Sloveniji prepoznavno, strokovno in cenjeno. Damjan Fink je mlad, zagnan in poln idej. Spodbuja razvoj regijske kuhinje in v slovenski kulinariki vidi velik potencial, v slovenskem kulinaričnem gostu pa človeka, ki hitro prepozna, kaj je dobro in kaj ne. Pri ustvarjanju svojih jedi sledi letnim časom in upošteva načela sezonsko, lokalno in dobro, predvsem pa kuha z veseljem.

Kakšna je vaša prva kuharska izkušnja oziroma spomin v povezavi s hrano ali kuhanjem?
Priprava jedi doma za svoje starše v otroških letih.
Zakaj ste postali kuhar?
Ker sem rad med ljudmi in jih rad osrečujem.
Vaš kuharski slog?
Preprosto, a res dobro.
Tradicionalna ali moderna kuhinja?
Tradiconalna.
Po kom se zgledujete pri kuhanju oz. kdo je vaš »kuharski heroj«?
Heroji smo vsi kuharji in kuharice.
Najljubše opravilo v kuhinji?
Delati v dobrem timu v kuhinji.
Najmanj ljubo opravilo v kuhinji?
Lupljenje čebule v velikih količinah.
Brez katere sestavine ne bi mogli kuhati?
Brez masla in oljčnega olja.
Katero jed, ki ste jo skuhali ali jedli, ste si najbolj zapomnili?
Nazadnje vrhunski kruh pri Andreju Kuharju v Promenadi.
Najljubša kuharska knjiga?
Igra okusov.
Je kuhanje umetnost?
Seveda!
Na kaj ste najbolj ponosni?
Na svojo bodočo ženo Tanjo.
Kaj pogrešate v slovenskem kulinaričnem svetu?
Iskrenost.
Imate še krave v Kobaridu? Kako kaže s sirom?
Seveda. Nova sezona se začne 4. junija!
Načrti za prihodnost?
Imeti dober tim ob sebi. Obiskati veliko dobrih restavracij in gostiln.
Kuharski nasvet našim bralcem?
Kuhajte s svežimi zelišči in dišavnicami!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se