© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Sobotni recept: Poletna solata


vestnik
Uredništvo
21. 6. 2025, 16.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Solata, ki bo prava osvežitev v vročih poletnih dneh.

Poletna solata.jpg
SŠGT Radenci
Poletna solata.

Sestavine za 4 osebe:

za solato:


150 g mlade rdeče pese
100 g cvetače
100 g brokolija
100 g koruze
50 g mlade špinače
100 g mešanice motovilca in berivke
120 g jagod
sol

za preliv:
1 dl sladke smetane za stepanje
1,5 dl navadnega jogurta
polovica bio limone za sok in ribanje
sol
gorčica
šopek zelišč: peteršilj, kislica, boreč, kurja črevca …


Priprava:
Rdečo peso očistimo in narežemo na rezance. Zavremo 1 dl vinskega kisa, 1 dl vode in 50 g sladkorja. V prevretek stresemo narezano peso, solimo, pokrijemo in pustimo, da se shladi. Pred porcioniranjem sok odlijemo.

Cvetačo in brokoli razdelimo v majhne cvetove. Koruzo, cvetačo in brokoli skuhamo v sopari, nato ohladimo v ledeni kopeli.

Špinačo, motovilec in berivko preberemo, operemo in po potrebi narežemo. Jagode operemo in narežemo na krhlje.

Za preliv penasto stepemo smetano, primešamo jogurt, sol, naribano limonino lupinico, gorčico in sok polovice limone, sekljana zelišča in premešamo. Eno četrtino jogurtovega preliva pomešamo s koruzo in mlado špinačo. Preostali jogurtov preliv razdelimo na dno skodelic za solato. Čez izmenično naložimo vso pripravljeno zelenjavo, solato in jagode. Okrasimo z zelišči in cvetjem.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.