Podravje: V boj nad peronosporo s škropljenjem in zelenimi deli
Letos so zaradi velikih količin padavin in sončnih dni zelo ugodne vremenske razmere za bujno rast poganjkov in listov vinske trte, na drugi strani pa hitro spreminjajoče se vreme ustvarja pogoje za razvoj bolezni. Tako praktično ni vinograda, ki ne bi bil okužen s peronosporo.

Prva opozorila za nevarnost okužbe s peronosporo so na zavodu izdali že maja, saj je v okolici Ptuja padlo približno 175 mm/m2 padavin, ob tem da je bila povprečna maksimalna temperatura 23 °C. »V maju so bili idealni pogoji za primarno okužbo s peronosporo, konec junija pa je nastopila sekundarna okužba, kar se odraža na listih kot 'oljni' madeži,« je povedal Matej Rebernišek s KGZS, Zavoda Ptuj. O posledicah sekundarne okužbe s peronosporo pa je dejal: »Pri sekundarni okužbi pride tudi do napada kabrnikov in grozdičev in ne samo listov kot pri primarni. Tako je ta sekundarna okužba veliko bolj nevarna z gospodarskega vidika, saj zmanjšuje količino pridelka. Povzroči tudi odpadanje listov, s tem je ovirana fotosinteza in posledično je kakovost grozdja slabša, saj grozdje ne dozori in ostane kislo. Zaradi odpadanja listov si trta ne more zagotoviti potrebnih hranil in je pozimi bolj podvržena pozebam, spomladi pa slabše odganja.«
In zaradi številnih padavin je letos še toliko pomembnejša zaščita vinske trte. »V takšnih razmerah je priporočljivo omejiti škropljenje na sedem dni, oziroma sedaj ko se vegetativna rast umirja, lahko intervale s škropljenjem podaljšamo do 10 dni. Proti peronospori priporočamo škropljenje s sistemičnimi oz. polsistemičnimi pripravki. Za preventivno škropljenje priporočamo tudi bakrova kontaktna sredstva.«
Preberite več v Štajerskem Tedniku