Dominik: »O pomenu lokalne hrane se veliko govori, premalo naredi«
Ptujčan Dominik Lenart z Mestnega Vrha, ki je že lani na steno doma obesil priznanje za Kmetijo leta mestne občine Ptuj, se je letos potegoval za naziv inovativnega mladega kmeta 2023. Naziv je pripadel žalskemu kmetu Antonu Grobelniku, Lenart pa pravi: »Razočaranja ni. Bistvo izbora je prikaz, kaj premore slovensko kmetijstvo, ob tem pa je vsaka pozitivna promocija kmetijstva in kmetov dobrodošla, tudi zaradi novih strank, ki pridejo na kmečko dvorišče.«

V nabor inovativnih mladih kmetov sta Dominika Lenarta predlagala ptujski kmetijski zavod in Društvo podeželske mladine Spodnje Podravje. Osrednja razloga sta bila gurmanski produkt – skutne kroglice v sončničnem olju z začimbami ter gradnja enega najsodobnejših hlevov za teleta na Slovenskem. Naziv je tokrat prejel Anton Grobelnik iz Žalca, ki predeluje govejo meso, najbolj prepoznaven produkt pa je zorjena govedina. Govedino žlahtnijo osem tednov izključno na zraku v nadzorovanih komorah, opremljenih s himalajskim solnikom pri temperaturi med 0 in 1 °C. Lenartovi z Mestnega Vrha pa ostajajo zvesti pridelavi in predelavi mleka. Glavnino mleka oddajo Mlekarski zadrugi Ptuj, manjši delež ga ohranijo za prehrano telet in predelavo.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se