Haloško vino bi moralo biti dražje od podravskega
Svetovalec specialist za agrarno ekonomiko Stanislav Leskovar iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj je ob predstavitvi gospodarnosti pridelave grozdja povedal, da je tako v Halozah kot v celotnem Podravju mogoče računati na okoli 7.000 kilogramov grozdja na hektar.

Ob ceni pol evra na kilogram grozdja podravskemu vinogradniku nekaj denarja ostane, haloški vinogradnik zaradi specifičnega reliefa pokrajine s to ceno ne pokrije niti neposrednih stroškov: gnojil, zaščite, nafte, plačil delavcem itd.
»Pokritje smo potem nadgradili s stalnimi stroški (npr. amortizacijo strojev in vinogradov) ter tako prišli do lastne cene. Ob teh pogojih in tehnologiji bi morala biti cena za kilogram grozdja v Halozah za okoli 20 % višja kot v Podravju. Sicer v Halozah vinogradnik po hektarju dobi dobrih 500 evrov manj kot povprečni podravski vinogradnik,« je pojasnil Leskovar. Ob stekleničenju vina je treba prišteti še 0,735 evra na liter oz. 0,847 evra na buteljko. Litrska steklenica podravskega vina bi tako morala stati okoli tri evre, steklenica haloškega vina pa vsaj 3,40 evra.
Preberite več v Štajerskem Tedniku