Primerjava cen razkriva, da Slovenci za isto hrano plačamo največ
Sveže sadje in zelenjava sta temelj zdrave prehrane, a zdi se, da so cene povsod šle v nebo. Še posebej nas Slovence, ki radi poudarjamo domače in lokalno, zanima, ali plačujemo (veliko) več kot naši sosedje.

Prečesali smo stojnice ljubljanske tržnice in naredili primerjavo z zagrebškimi na tamkajšnji tržnici Kvatrić, ki so jih objavili pri Jutarnjem listu. Ne nepričakovano so se cene v Ljubljani izkazale za višje kot pri naših južnih sosedih. Včasih gre za malenkosti, drugič za kar precejšnje razlike.
Krompir
V Ljubljani boste za kilogram tega osnovnega živila odšteli kar 3 evre, medtem ko je v Zagrebu cena 2 evra.

Marelice
Pri marelicah je razlika bolj očitna. Medtem, ko so na Kvatriću marelice stale med 3 in 5 evrov za kilogram, jih boste na ljubljanski tržnici težko dobili pod 6 evrov za kilogram. Za "zelo okusne" ali "domače" je morda treba malo bolj seči v žep.

Čebula
V Ljubljani boste za kilogram čebule plačali 3 evre, medtem ko se v Zagrebu najde tudi za 2 evra. Razlika je opazna.

Breskve
Tukaj se ceni praktično izenačita. Za kilogram breskev boste tako v Ljubljani kot v Zagrebu odšteli 5 evrov.

Fige
Na ljubljanski tržnici smo naleteli na košarico fig za 5 evrov, medtem ko se v Zagrebu fige prodajajo na kilogram, po ceni 8 evrov.

Limone in limete
V Ljubljani smo opazili visoke cene citrusov. Limone so stale 6 evrov/kg, limete pa kar 8 evrov/kg. Cene za citruse v Zagrebu niso bile podane. Za kivi bi odšteli v Zagrebu 5 evrov/kilogram.


Jagode in češnje
V Ljubljani so domače jagode 6 evrov/košarico, pakirane češnje pa 3 evre za pakiranje. V Zagrebu so se cene češenj gibale med 8 in 10 evri za kilogram.


Hruške
Na ljubljanski tržnici smo zasledili hruške za 5 evrov/kg. Podatkov za Zagreb žal nimamo, smo pa zasledili, da bi za kilogram avokada odšteli 8 evrov.

Primerjava cen na tržnici Papiniano v Milanu
Jutarnji list se je odpravil še v Lombardijo in ugotovil, da so cene na največji milanski tržnici Papiniano včasih drastično nižje kot v Zagrebu. Kot poroča, je Milano ekonomsko močnejše središče, a kljub temu ponuja nekatere izdelke po izjemno konkurenčnih cenah. Za primer, bučke so v Zagrebu 3 evre za kilogram, medtem, ko v Milanu stanejo 69 centov. Lubenica je v Milanu le en evro za kilogram, pri nas recimo stane 2,99 evra na kilogram.

Nekatere cene iz Milana:
- Lubenice: 1 evro/kg
- Breskve: 0,99 evra/kg
- Bučke: 0,69 evra/kg
- Češnjevi paradižniki: 2,5 evra/kg
- Čebula: 0,99 evra/kg (najvišja cena 2,5 evra/kg)
- Krompir: 2 evra/kg
- Fige: 6 evrov/kg
- Melone: 2 do 2,5 evra/kg
- Marelice: 3,5 evra/kg
- Kivi: 5 evrov/kg
- Češnje: 8 evrov/kg
- Avokado: 2 evra za dva avokada
Razlogov za te cenovne razlike je lahko več. Od stroškov transporta, zalog trgovcev, do obsega ponudbe in povpraševanja. Ne smemo pozabiti tudi na to, da vsaka tržnica ponuja različne sorte in kakovosti pridelkov, kar prav tako vpliva na končno ceno.
Obisk tržnice je vedno več kot le nakup v trgovini. Je doživetje, pogovor s pridelovalci in občutek povezanosti z lokalnim. Vendar pa cenovni šok lahko hitro pokvari doživetje. Zdi se, da je vredno preveriti in primerjati cene, preden se odločimo za nakup. Morda pa se izplača, da včasih po sveže pridelke skočite čez mejo, sploh, če vas pot zanese v bližino.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se