Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najboljši cviček kmetija Rupar, najboljšo salamo Roman Kermc


L. Markelj, foto: L. M., M. Kirar
15. 3. 2015, 21.05
Posodobljeno
16. 03. 2015 · 19:14
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

skocjan01.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
SKOCJAN01
skocjan38_0001.jpg
Podelitev priznanj najboljšim vinogradnikom.

Že tradicionalno je, da spomladi Društvo vinogradnikov Škocjan ter Turistično društvo Škocjan pripravita prireditev, na kateri razglasijo rezultate ocenjevanja vin in salam ter najboljšim podelijo priznanja in nagrade.

skocjan03_0001.jpg
Salama Romana Kermca je bila najboljša.

To je za pridne vinogradnike in pridelovalce salam, ki so preteklo soboto spet napolnili dvorano gostilne Luzar, očitno pravi praznik. Kot je povedal predsednik škocjanskih vinogradnikov Franci Matko, so se vinogradniki izkazali, čeprav je bila letina težka in zahtevna in je še bolj prišla do izraza spretna roka vinogradnika in njegovo znanje. K sreči imajo v Škocjanu že nekaj let vinski laboratorij, ki jim je v veliko pomoč, saj se mnoge odkrite napake dajo popraviti. V ocenjevanje je prispelo 128 vzorcev vin, največ cvičkov, izločenih je bilo malo.

Najboljši cviček je pridelala kmetija Rupar iz Telčic (16,17), sledijo: Marko Kirar iz Družinske vasi, Anton Mojstrovič z Dobrave, Zvone Mojstrovič iz Sel pri Straži in Ciril Medvešček iz Brežic, vsi z oceno 16,10. Najboljšo modro frankinjo letnik 2014 imajo Vina Kozinc s Studenca (17,77), ki so pridelali tudi najboljšo modro frankinjo, letnik 2013 (18,23), sledita Franci Matko iz Malih Poljan (17,27) in Vinko Bobič iz Sel pri Šmarjeških Toplicah (17,27). Dušan Mojstrovič z Dobrave je pridelal najboljšo modro frankinjo letnik 2012 (18,00), drugi pa je bil pri modri frankinji letnik 2013 (17,57). Od vseh vin je najvišjo oceno dobil laški rizling, jagodni izbor, sladko, letnik 2013, ki jo je pridela Jožica Oberč iz Tomažje vasi pri Škocjanu, skupaj z družino, seveda. Vse rezultate boste našli v priponki.

Zbrane v gostilni Luzar so s spodbudnimi besedami in pohvalo vinogradnikom nagovorili župan Jože Kapler, predsednik TD Škocjan Robert Janežič ter predsednik Društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše, ki so tudi podeljevali priznanja.

skocjan46_0001.jpg
Najboljši salamarji.

V finale gredo Kermc, Anton in Gašper Gorenc ter Udovč

Uspela je tudi škocjanska salamijada, na kateri je strokovna komisija (Drago Košak, Milan Vrščaj, Franc Luzar, Barbara Novak, Damjan Matko in Braco Mrošević) ocenjevala 35 vzorcev. Kot pravi vodja salamijade Milan Janežič, se na splošno kvaliteta salam viša, »hkrati pa se vztrajno povečuje krog ljudi, ki lahko s svojimi izdelki posežejo po najvišjih mestih«.

skocjan14_0001.jpg
Slastne salame so okušali vsi obiskovalci prireditve, zraven pa domač kruh, ki so ga spekle pridne škocjanske gospodinje, mnoge članice Društva podeželskih žensk Škocjan, ter cviček.

Najboljšo salamo je izdelal Roman Kermc iz Goriške vasi pri Škocjanu (52,8), sledita Anton in Gašper Gorenc z Vinice pri Šmarjeti (52,7 in 52,1), Karl Udovč iz Velikih Poljan pri Škocjanu (51,8), Slavko Peterlin z Vinjega Vrha (51,2) itd. (ostali rezultati so v priponki). Prvi štirje so se uvrstili v finale.

Škocjansko salamijado in podelitev priznanj najboljšim vinogradnikom je spretno povezovala Lea Marija Colarič Jakše, za zabavo je skrbel ansambel Dolenjski zvoki ter humoristka Valentina Kragelj.

Salame Rezultati

Vina Rezultati


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.