Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Nova sirarna v majhni vasi


M. L.
15. 10. 2014, 11.05
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

img_14x__10_.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
IMG-14x (10)
img_14x__38_.jpg
img_14x__28_.jpg

Če je novo podjetje v gospodarskih središčih bolj ali manj običajna zadeva, začetek proizvodnje v majhnem kraju pomeni poseben dogodek. Začetek take proizvodnje so zaznamovali v Jereslavcu v brežiški občini tik ob meji s Hrvaško, ko so minulo soboto svečano prerezali otvoritveni trak na Kranjčevi sirarni.

»Izdelujemo sir iz surovega, nepasteriziranega kravjega mleka,« nam je pojasnil Denis Kranjec, lastnik družinskega podjetja, ki je začelo obratovati 19. aprila letos in ga je zdaj še uradno odprl brežiški župan Ivan Molan.

V Sloveniji vse pogosteje slišimo želje in priporočila, da bi uživali kar največ tiste hrane, katere pot »od njive do mize« je čim krajša. In s prav to lokalnostjo se lahko pohvali Denis Kranjec. Mleko za namreč kupuje pri bližnjem kmetu.

Kranjec se je za proizvodnjo sira iz surovega mleka odločil, kot pravi, zato ker po njegovih izkušnjah v Sloveniji ni veliko sirarjev, ki bi uporabljali tako mleko. »Je pa izdelava sira iz takega mleka veliko bolj zahtevna,« poudarja.

Vse ima neko podlago, tako tudi Kranjčevi siri in skuta. Kranjčevi namreč želijo uporabljati kar največ starih, preizkušenih receptov. Nekaj tega znanja je med tukajšnjimi ljudmi, a veliko receptov je šlo v pozabo, ker organiziranega sirarstva v zadnjih dveh desetletjih v teh krajih več ni.

Kam s sirom, se vpraša vsak sirar. »Zalog ni. Kmalu bomo povečali proizvodnjo. Zdaj ga prodajamo v Brežice, želimo ga tudi v Ljubljano in Zagreb,« omenja Denis Kranjec, ki je bil doma na Hrvaškem in torej pozna tudi vsaj malo okuse ljubiteljev sira na drugi strani reke Sotle.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.