Kaj boste skuhali danes?
Zloženka z jajčevci in paradižnikom
Enostavna zelenjavna zloženka
Zloženka z jajčevci in paradižnikom
Enostavna zelenjavna zloženka
Sestavine
- 2 stroka česna
- 6 žlic oljčnega olja
- 1 velika pločevinka sesekljanega paradižnika (800 g)
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 4 jajčevci
- 100 g sveže naribanega parmezana
- šopek bazilike
- 1 jajce
- sol
- poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 2 stroka česna
- 6 žlic oljčnega olja
- 1 velika pločevinka sesekljanega paradižnika (800 g)
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 4 jajčevci
- 100 g sveže naribanega parmezana
- šopek bazilike
- 1 jajce
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Česen olupimo in sesekljamo ter ga v kozici 3 minute pražimo na štirih žlicah olja, nato dodamo paradižnik in ob občasnem mešanju kuhamo 8 minut. Vmešamo paradižnikovo mezgo.
Medtem močno segrejemo ploščo za žar. Jajčevce po dolgem razrežemo na 5 mm tanke rezine. Premažemo jih z oljem in pri visoki temperaturi postopoma do mehkega spečemo na žaru (5 do 7 minut). Odlagamo jih na papirnato kuhinjsko brisačo, da se odcedijo.
Dno primernega pekača obložimo s plastjo pečenih jajčevcev in jih prelijemo s paradižnikovo omako. Potresemo jih s parmezanom in natrganimi listi bazilike. Solimo, popramo, obložimo z jajčevci in ta postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin . Na koncu zloženko prelijemo z razžvrkljanim jajcem, potresemo z nekoliko več parmezana in pečemo v pečici okoli 20 minut, da se površina lepo zapeče. Jed okrasimo s svežo baziliko.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Solata s čilijevo koruzo
V najbolj vročih mesecih leta solate postanejo glavna jed. Tale je še posebno okusna in osvežilna.
Juha iz prekajene krače in suhega graha
Ko ne vemo kam bi s kračo, ki nam je ostala za veliko noč, pripravite to okusno juho z grahom.
Srčkani piškoti z marmelado
Sladkim srčkom z marmelado se nihče ne more upreti. So najboljši in najbolj prisrčni piškoti z marmelado.
Drobljenec z jabolki, rozinami in datlji
Jabolka, rozine in datlji so skupaj izvrstni.