
Kaj boste skuhali danes?
Zelenjavna paelja
Vegetarijanska verzija španske specialitete, paelje.
Zelenjavna paelja
Vegetarijanska verzija španske specialitete, paelje.

Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 korenčka
- 150 g šampinjonov
- 4 mlade čebulice
- 2 stroka česna
- 1 žlička žafranovih nitk (namočenih v 2 žlicah vroče vode)
- 350 g riža za paeljo
- 1 dl belega vina
- 1,25 litra zelenjavne jušne osnove
- 100 g graha
- 100 g koruznih zrn
- sol
- kajenski poper
- zelišča za okras

Kako shraniti buče: zaloga topline za zimske dni
Če vas v shrambi čaka presežek buč, jih lahko z nekaj preprostimi koraki ohranite tudi več mesecev. Preberite, kako uživati v njihovem okusu vse do pomladi.

Jesenska zvezda na krožniku: ideje za popolno bučno pojedino
Nekateri jih radi rezljajo, mi pa jih še posebej radi jemo. Buče so tako vsestranske, da se jih preprosto ne moremo naveličati. Če ne veste več, kako bi jih še pripravili, imamo rešitev: nove recepte.

Tedenski jedilnik: Pet jesenskih kosil
Tedenski jedilnik, ki diši po jeseni: od bučnega narastka z žajbljem do klobase s krompirjem in jabolki. Preprosti, okusni in hranljivi recepti za vsak dan v tednu.
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 korenčka
- 150 g šampinjonov
- 4 mlade čebulice
- 2 stroka česna
- 1 žlička žafranovih nitk (namočenih v 2 žlicah vroče vode)
- 350 g riža za paeljo
- 1 dl belega vina
- 1,25 litra zelenjavne jušne osnove
- 100 g graha
- 100 g koruznih zrn
- sol
- kajenski poper
- zelišča za okras
Postopek
V ponvi za pripravo paelje segrejemo oljčno olje. Korenček ostrgamo, narežemo na kocke in dušimo na vročem olju približno 3 minute. Dodamo očiščene šampinjone, ki smo jih razrezali na četrtine, ter dušimo nadaljnji 2 minuti. Nato dodamo še na kolobarčke narezano mlado čebulico, nasekljan česen in žafran skupaj s tekočino, v kateri se je namakal. Vse skupaj kuhamo kakšno minuto, nato dodamo riž, zalijemo z vinom, dolijemo zelenjavno jušno osnovo in rahlo kuhljamo približno 10 minut. Sestavin ne mešamo, ampak jih le enkrat ali dvakrat rahlo pretresemo. Končno dodamo še grah in koruzna zrna.
Zelenjavno paeljo začinimo s soljo in kajenskim poprom ter kuhamo približno še 10 minut, da je riž skoraj kuhan. Če je potrebno, dodamo še malo jušne osnove. Ko riž vpije vso tekočino in razvije fino aromo po hrustljavem rižu, jed odstavimo s kuhališča, pokrijemo z aluminijasto folijo in do serviranja počakamo približno 5 minut.
Preden paeljo ponudimo, jo potresemo z nasekljanimi zelišči.